Съобщението е поместено на сайта на украинското вътрешно министерство. По думите на Порошенко, "това се прави с цел терористите да могат да сложат оръжие, а тези, които не го направят, ще бъдат унищожени", съобщи ИТАР-ТАСС.

Порошенко добавя, че по време на примирието украинските правителствени сили ще стрелят само, ако бъдат нападнати от сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Очаква се амбициозният мирен план на Порошенко да започне да се прилага веднага след влизането в сила на прекратяването на огъня тази вечер, посочва Франс прес.

Украинските осведомителни агенции цитираха високопоставен командир на бунтовниците, който заяви, че те няма да свалят оръжието, докато правителствените войски не напуснат региона.

Примирието идва ден след като Порошенко проведе втория си телефонен разговор тази седмица с руския президент Владимир Путин.

Предложеният от Порошенко мирен план предвижда децентрализиране на властта и провеждане на предсрочни местни и парламентарни избори.

Той предлага и създаването на 10-километрова буферна зона на украинско-руската граница и безопасен коридор за проруските сепаратисти да напуснат конфликтните зони.