Русия и Украйна си размениха около 200 военнопленници. По думите на украинския президент Володимир Зеленски 207 украински военнослужещи и цивилни са върнати на Украйна. Руското министерство на отбраната пък съобщи, че двете страни са си разменили по 195 войници, които са били военнопленници.  

"Нашите хора се върнаха. 207 от тях. Връщаме ги у дома независимо от всичко. Спомняме си за всеки украинец в плен. Както за воините, така и за цивилните граждани. Трябва да върнем всички тях. Работим върху това", написа украинският президент във Facebook.

Страните размениха военнопленници на няколко пъти по време на почти двегодишната война, припомня Ройтерс. По-нататъшните размени обаче бяха поставени под въпрос, след като Москва обвини Киев в свалянето с ракета земя-въздух на военен самолет миналата седмица, заявявайки, че на борда е имало 65 украински военнопленници.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и поиска от Русия да представи доказателства в подкрепа на твърденията си за пътниците в самолета, припомня БТА. 

Правителственият орган на Украйна, отговарящ за военнопленниците, съобщи, че при 50-ата по ред размяна на пленници у дома са се завърнали войници, участвали в отбраната на градовете Мариупол и Херсон, както и войници, пленени от Русия на Змийския остров в Черно море.

Последната и най-голяма размяна беше на 3 януари, когато те размениха общо 478 военнопленници след посредничеството на Обединените арабски емирства.