Номинациите за носител на Нобелова награда за мир за 2024 г. приключват днес, като сред кандидатите са активисти за мир, свързани с войните в Газа и Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Норвежкият Нобелов комитет пази номинациите в тайна, но понякога лицата и организациите, които имат право да номинират кандидати, дават публични изявления по въпроса. Усилията за слагане на край на войната в Газа бяха водещ фактор при някои от обявените номинации.

Преподаватели в Свободния университет в Амстердам заявиха, че са номинирали базираните в Близкия изток организации "Екопийс", "Жените плащат за мир" и "Жените на слънцето" заради усилията им за постигане на мир между израелци и палестинци.

"Те събират заедно различни общности, за да постигнат мир в Близкия изток със специален фокус върху ролята на жените и климатичната справедливост", написа факултетът за изучаване на кризи и конфликти към университета.

Норвежката депутатка Ингвилд Ветрхус Торсвик каза пред вестник "Верденс ганг", че е номинирала палестинския видеорепортер Мотаз Азаиза за документирането му на условията в Газа.

Обичайно престижната награда събира повече от 300 номинации, направени от представители на академични среди, запознати с изследвания за мира, депутати в национални правителства, бивши победители и други хора и организации с право на номинация.

Международното бюро за мир, което печели наградата през 1910 г., каза, че е номинирало руското "Движение за отказ от военна служба по съвест" и Украинското пацифистко движение за ангажимента им да защитават от насилие отказалите се от военна служба, особено след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Беларуската организация "Нашата къща" е номинирана по същата причина.

Норвежкият Нобелов комитет представя списъка с кандидатите на поредица от срещи, преди да обяви победителя през октомври.

Широкият кръг от лица и организации, които имат право да номинират кандидати, означава, че дългият списък може да съдържа някои необичайни номинации: Йосиф Сталин и Адолф Хитлер също са били номинирани.

Изпратената в затвора иранска активистка Наргес Мохамади получи Нобеловата награда за мир за 2023 г. за кампанията си за правата на жените и демокрацията в страната си. Нейните син и дъщеря близнаци приеха наградата от нейно име.

Наградата за мир и другите Нобелови награди се връчват на 10 декември, годишнината от смъртта на учредителя на наградата Алфред Нобел през 1896 годината.