Демилитаризираната зона в Украйна ще бъде очертана така, че да гарантира сигурността на руските градове, заяви кандидатът за президент и настоящ държавен глава на Русия Владимир Путин на среща със свои довереници, предаде РИА Новости.

"Тук тази линия трябва да бъде такава и на такова разстояние от нашата територия, че да осигури сигурността, имам предвид на първо място далекобойните оръжия чуждестранно производство, които украинските власти използват за обстрел на мирни градове", каза Путин.

Той отбеляза, че руската армия ще отмести демилитаризираната зона в Украйна далеч от жизненоважни руски селища и сега "просто прави това".

"Това е основният мотив на нашите момчета, които се сражават и рискуват живота си, да защитят Родината, да защитят нашия народ. Ние ще ги отблъснем и това е всичко", заяви Путин.

Самолетът Ил-76 е бил свален от американската система "Пейтриът", заяви Путин на среща със свои довереници.

"Самолетът е бил свален - това вече е установено със сигурност - от американската система "Пейтриът". Това вече е установено от експертизата", каза той.

Путин добави, че Русия настоява за международно разследване на инцидента. В същото време политикът посочи, че медиите на Запад се опитват да потулят историята за катастрофата с пленници. "Погледнете какво се пише в западните медии? Нищо. Само това. Един клик и всичко се забравя веднага, всичко изчезва веднага, информационното поле се изчиства, но ние няма да забравим за престъпленията, които те извършват срещу нашите граждани", подчерта той.

Путин заяви, че не знае и не разбира защо Киев е свалил самолета със своите военни.

"Човек все още може да си представи защо обстрелват мирни градове. Там има няколко цели: да отклонят вниманието на собственото си население и спонсори от неуспехите на така наречената контраофанзива; да покажат, че могат да направят нещо; да ни провокират да отвърнем с огледални действия за поразяване на цивилни и мирни цели на територията на самата Украйна. Това, което правим, е, че нанасяме удари по инфраструктурата, преди всичко по военните и по военната промишленост с прецизни оръжия. Те искат да ни провокират към ответни действия, мисля, че е така", посочи той.

Можем да приемем, че Киев го е направил случайно, но все пак това е престъпление по непредпазливост, заяви руският президент.

В същото време Путин отбеляза, че Москва няма да спре обмена на пленници.

"Няма да спрем. Имаме си наши момчета, които да върнем обратно. Имаме съотношение между хората, които са в Русия, и нашите момчета, които са в Украйна... едно към десет, дори повече. Все пак ще вземем нашите момчета, ако украинската страна е готова, разбира се. Те продължават да ни сигнализират, че са готови", каза политикът.

На 24 януари ВСУ свали руски военнотранспортен самолет Ил-76 над Белгородска област, който превозваше 65 украински пленници за размяна. Всички те, както и трима придружаващи ги офицери от руските въоръжени сили и шестима членове на екипажа загинаха, припомня РИА Новости.

Путин нарече случилото се престъпление от страна на Киев срещу собствените му граждани. Според него украинската страна е знаела, че на борда на Ил-76 има военнопленници на ВСУ, и въпреки това е нанесла удар - по непредпазливост или умишлено.

Първоначално украинските медии написаха, че Ил-76 е свален от ВСУ, но след като се появиха данните за военнопленници на борда, те премахнаха тази информация от сайтовете си. По-късно Киев косвено призна, че е свалил самолета: ГУР на Украйна се оплака, че Русия уж не е уведомила за прелитането. Освен това след съобщенията за поражението на самолета Генералният щаб на ВСУ заяви, че ще продължи да предприема мерки за унищожаване на транспортните средства за доставка по направлението Белгород-Харков.

Официално Украйна твърди, че е необходимо международно разследване, но неофициално местните медии лансират тезата, че Ил-76 е превозвал ракети за системите С-300.

"Украинските власти пуснаха някъде там една фраза, че биха искали да проведат международно разследване. Ние искаме това, настояваме да има международно разследване. Но няма официални организации, които да желаят", каза днес Путин.

Руският президент също коментира ситуацията на фронта. По думите му руските военни държат под контрол част от Авдеевка в Донецка област.

"Един от най-важните райони, където се водят боеве, е Авдеевка. Група ветерани, изпревари нашите кадрови военнослужещи, проби вражеската отбрана и стигна до покрайнините на Авдеевка. Превзели са 19 къщи и ги държат", каза Путин и добави: "Там мъжете се сражават както трябва".