Украйна има потенциала и капацитета напълно да унищожи Кримския мост, каза в интервю шефът на украинската служба за сигурност /СБУ/, предава УНИАН. Съдът в Москва реагира и обяви задочен арест на Василий Малюк.

"След атаките на Кримския мост Руската федерация не го използва за доставки на оръжие и средства за поражение. До този момент за денонощие оттам са преминавали от 42 до 46 влака, които превозваха оръжие и боеприпаси. Сега минават само по 4-5, като четири от тях са пътнически, а един за товари за общо потребление". Това заяви началникът на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк в интервю за Факт ICTV, излъчено в ефира на телемаратона, цитира го украинската държавна информационна агенция.

"Към днешна дата врагът изобщо не използва Кримския мост за доставка на оръжие", отбеляза той.

В същото време посочва, че руснаците работят над пълното възстановяване на моста в Крим. Ако това бъде постигнато, реакцията на украинската страна няма да закъснее, става ясно от думите на Малюк.

"Когато те възстановят опорите, е възможно отново да започнат да превозват въоръжение. Тогава, от наша страна ще им кажем "Привет". Всичко с времето си, дайте да не избързваме. Имаме потенциал за пълното унищожение на моста, разбира се", коментира Малюк.

В интервюто Малюк потвърждава още, че Киев е причастен, освен към атентата над Кримския мост, и към атентатите над военния блогър Владлен Татарски и покушението над писателя Захар Прилепин, който оживя с тежки травми, като дава подробности.

Москва веднага реагира и Басманският съд арестува задочно началника на СБУ за редица терористични актове, съобщава ТАСС. Искането е отправено от Следствения комитет на Руската федерация. Заедно с Малюк обвиняем по делото за теракта на моста е и шофьорът на камиона за терористичния акт през 2022 г.

През февруари ръководителката на Обединения координационен пресцентър на Силите на отбраната на Украйна на юг и в Херсонска област, Наталия Гуменюк заяви, че Русия се подготвя за унищожението на Кримския мост.

По думите й тогава руснаците са започнали да строят железопътна линия в окупираните Запорожка и Херсонска области заради това, за да могат да избегнат пълна блокада в случай на унищожение на моста.

По-рано командващият на Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Алексей Неижпапа анонсира "крах" на Кримския мост още през тази година.

Темата за разрушаването на моста на Керченския пролив беше предмет на обсъждане и от висши германски командири миналия месец, с чийто запис се сдоби руската страна и го огласи, като по време на записания разговор генералите обсъждаха именно удар по съоръжението с ракети "Таурус".

Това произведе скандал в Берлин, тъй като канцлерът на Германия Олаф Шолц се противопоставя на използването на германски оръжия и боеприпаси.

Превод и редакция: Dir.bg