Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция в грузинския град Батуми, посветена на 10-годишнината на програмата на ЕС "Източно партньорство", предаде ТАСС.

"Разпадането на Съветския съюз не беше най-голямата геополитическа катастрофа на века (както твърди Владимир Путин - бел. ред.). Днес в Грузия аз ще заявя силно и ясно: крахът на СССР беше благословия за грузинците, поляците, украинците и цяла Източна и Централна Европа. А също за руснаците", каза той. По думите му тази година освен 10-годишнината на "Източно партньорство Европа отбелязва 15-годишнината от четвъртото разширяване на ЕС, а също "колапса на съветското господство".

Преди почти 15 години - през април 2005 г., в обръщение към депутатите, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че  разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на века. "За руския народ това се превърна в истинска драма. Десетки милиони наши съграждани и сънародници се оказаха извън пределите на Руската федерация, спестяванията на населението бяха опропастени, а старите идеали - унищожени", отбеляза тогава руският президент. По-късно през годините той неведнъж е казвал, че би предотвратил разпада, ако можел.

Днес грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви, че сигурността в Черно море е придобила огромно значение, защото е определяща за сигурността на цяла Европа. Той добави, че Грузия е готова да стане основен партньор на ЕС в тази насока.

В конференцията в Батуми участват над 50 представители на страни членки на ЕС и партньорски държави. Сред тях са еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис, премиерът на Естония Юри Ритас и външни министри на няколко страни, сред които Армения, Полша, Словакия и Швеция.

Програмата "Източно партньорство", стартирала през 2009 г. по инициатива на Полша и Швеция, развива сътрудничеството с бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

"ЕС е най-доброто място за живеене"

Страните от Източното партньорство са постигнали значителни резултати, но има още какво да се направи. Партньорите трябва да вървят напред, но и ЕС трябва да има визия за бъдещето на Източното партньорство какво следва след 2020 г." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана в съобщение на МВнР.

Сред постиженията на Източното партньорство министър Захариева открои Споразумението за асоцииране/Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, подписано през 2014 г. между ЕС и три от страните - Грузия, Молдова и Украйна, както и партньорските споразумения с Армения и Азербайджан. Тя изтъкна отпадането на визите за гражданите на Молдова, Грузия и Украйна, и облекчения визов режим за гражданите на Армения и Азербайджан.

"Търговският обмен между ЕС и страните от Източното партньорство е нараснал неимоверно през последните години, а хиляди млади хора от тези страни са получили образованието си в ЕС", каза Екатерина Захариева. Тя подчерта ключовото значение на възпитаването на критично мислене у младото поколение за развитието на демокрацията - не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз.

"Трябва да се борим всеки ден за демокрацията. ЕС е най-доброто място за живеене, но трябва да правим повече и в това отношение много важна е ролята на младите хора", подчерта тя.

Екатерина Захариева изтъкна, че България е голям поддръжник на разширението на ЕС, но то, разбира се, зависи от конкретни условия. "Това е взаимен процес - изтъкна българският вицепремиер, - той зависи не само от ЕС, но и от страните, които кандидатстват."