Сравнението на ЕС със СССР е неразумно и обидно. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск в отговор на коментара на британския външен министър Джереми Хънт.

С неприемливи забележки само си губим времето. Съветският дух е още жив, както показа нападението в Солсбъри. Най-малко този дух може да се открие в Брюксел, коментира Туск.

С проявата на уважение очакваме същото и от другата страна. В СССР имаше затвори, лагери, стени и граници, насилие над гражданите и съседите. ЕС е за свобода, човешки права, напредък и мир, живот без страх, за демокрация и плурализъм, без вътрешни граници и стени, посочи Доналд Туск.

 

До заседанието на Европейския съвет по-късно този месец е необходим видим напредък в преговорите по напускането на Великобритания. Конгресът на британската Консервативна партия приключи, да се залавяме пак за работа, призова той.

Няма да се откажем да търсим работещо решение за Ирландия, заяви Туск след среща днес с ирландския премиер Лио Варадкар. Винаги опитвам честно да представя позицията на ЕС. Да се казва истината, макар трудно и неприятно, е най-добрият начин да се покаже уважение към партньорите. Искаме приложими предложения как да ограничим щетите, причинени от напускането на Великобритания. Нека помним, че всеки участник в този процес има достойнство и противопоставянето на това поле не би довело до нищо добро, допълни Туск.

Съжаляваме много, че Великобритания реши да напусне, надяваме се на възможно най-добри взаимоотношения в бъдеще. Никой не може да очаква, че заради това ЕС ще се откаже от основните си ценности и интереси. ЕС иска да запази възможно най-тесни връзки с Лондон. Ясно е, че и двете страни ще пострадат, отбеляза той. По неговите думи предложенията на ЕС от самото начало са били щедри и не са променени.