Пряката линия между с Владимир Путин се проведе за 17-ти път, а разговорът на президента с руснаците в ефир продължи 4 часа и 8 минути, като общо президентът отговори на 81 въпроса, предаде ТАСС.

В първата част на разговора руският държавен глава отговори на въпроси жизнено равнище в Русия, за заплати, пенсии, социални разходи, здравеопазване, регионални различия, за национални проекти и пазарна икономика.

По-нататък въпросите засегнаха санкциите, отношенията с Украйна и със Запада.

Путин изрази убеденост, че отношението на Запада към Русия няма да се промени съществено, дори ако Москва направи отстъпки и се съгласи да изпълни всички искания на опонентите си. Той обърна внимание на факта, че западните страни, предимно САЩ, оказват натиск дори върху онези държави, с които нямат политически различия. По-специално, посочи той, атаката срещу Huawei е елемент от политиката на сдържане на Китай, който започна да конкурира САЩ.

Държавният глава разясни, че Руската федерация е загубила приходи от 50 млрд. долара заради санкциите от 2014 г., Европейският съюз е загубил 240 млрд. долара, САЩ - 17 млрд. долара, Япония - 27 млрд. долара.

Путин изтъкна, че стойността на програмата за заместване на чуждестранния внос в Руската федерация във връзка със санкциите е 667 милиарда рубли.

Путин изрази убеденост, че санкциите са голяма грешка на Съединените щати, но се надява, че някой ден тя ще бъде поправена. Руският президент каза още, че има за какво да си говорят с Доналд Тръмп в областта на международната сигурност и двустранните отношения.

Двамата по всяка вероятност ще се срещната в Осака по време на срещата на Г-20 идния месец - на два пъти това каза Тръмп, от Кремъл няма потвърждение.

Путин заяви, че Русия е готова за диалог със Съединените щати толкова, колкото е готов Вашингтон, но няма да е лесно.

Русия многократно е предлагала на САЩ да започнат диалог за разработването на правила в областта на киберсигурността, но засега няма отговор, припомни Путин.

Как ще се развият отношенията с Украйна

Руският президент смята, че за най-бързо уреждане на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски, предаде ТАСС.

Владимир Путин каза това по време на днешната "Пряка линия", на която той отговори в открит ефир на десетки въпроси на руските граждани.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че засега положението в Източна Украйна не се променя към по-добро, защото новият президент на страната не прави нищо по въпроса. "Най-простото нещо би било да се направят насрещни стъпки. Нужна е воля от украинското ръководство", каза Путин.

Владимир Путин отговаря на въпроси на журналисти след пряката линия

Снимка: AP/БТА

"Зеленски е талантлив човек, - отбеляза Путин. - Помня едно негово изказване в Клуба на веселите и находчивите (КВН - популярно руско тв шоу - б.р.) в Москва. Всичко това беше талантливо и смешно, но сега не е смешно." А после добави, че Зеленски, който е филмов актьор по професия, трябва да разбере, че се намира не в комедия, а в трагедия.

Припомняйки, че Зеленски направи темата за уреждането на конфликта в Донбас "ядро на своята избирателна кампания", Путин отбеляза: "А сега в Париж (при срещите му неотдавна с президента Макрон - б.р.) той заяви, че не смята да разговаря с представители на републиките в Донбас. Как тогава да бъде решен този проблем? В съвременната история няма нито един пример, когато подобни конфликти са били решавани без пряк диалог между страните в конфликта. Това е просто невъзможно."

Руският лидер подчерта, че Минските договорености са в основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас, но те и досега остават неизпълнени.

Восъчна фигура на Путин яхнал древен саблезъб тигър на изложба в Санкт Петербург, 20 юни 2019 г.

Снимка: AP/БТА

Путин заяви, че въпросът за освобождаването на пленените 23-има украински военнослужещи трябва да се реши на "взаимна основа" - тоест да се имат предвид и задържани руснаци в Украйна.

Президентът обеща максимално да бъде либерализиран режимът за получаване на руско гражданство и той да стане максимално достъпен за украинци.

Ще се върне ли СССР

Според Путин връщане към Съветския съюз е малко вероятно и възможно само през "много тежки конфликти". "Връщане към социализма в пълен обем - това е мое лично мнение - е малко вероятно. То е възможно само през много тежки вътрешни конфликти. Но нужни ли са ни тези конфликти?", попита риторично Путин.

Той обаче не изключи, че теоретически е възможно "политически сили, които изповядват леви възгледи, социалистически идеи, да контролират страната и върховната политическа власт". Президентът поясни, че "всяка легална политическа сила в процеса на открита политическа дискусия, обръщайки се към населението, е способна да завоюва неговите симпатии и да се утвърди във висшите ешелони на властта".

Путин обърна внимание на изказвания, като това, че "при Брежнев, не е имало такова нещо". "При Брежнев имаше много повече неща, които доведоха до разпадането на Съветския съюз", отбеляза президентът.

Ще има ли успех борбата с корупцията

Руският президент заяви, че борбата с корупцията ще се води гласно, а всички наказателни дела за корупционни престъпления ще бъдат довеждани докрайС.

"Чувствам отговорност за това безобразие. Ако не чувствах, вие нямаше да знаете нищо (за такива факти). И ако си имаме работа с престъпление, с корупция, с облагодетелстване за сметка на гражданите, то ние, първо, трябва винаги да довеждаме (разследването) докрай и, второ, това трябва да бъде правено гласно", подчерта Путин.

"Броят на корупционните престъпления намалява в значителна степен благодарение на това, че действаме последователно", отбеляза Путин.

Въоръжава ли се Русия или се разоръжава

Путин получи въпрос дали ще има война между Иран и САЩ, на който отговори, че такова развитие на напрежението между двете страни ще бъде катастрофа и може да доведе до увеличаване на броя на бежанците от региона.

Президентът категорично се съгласи със становището от ефира, че за властта на държавата много по-важна е икономиката, отколкото въоръжаването, но все пак повтори максимата: "Ако искате мир, пригответе се за война".

В същото време Путин каза, че Русия все още се намира на две или три стъпки по-напред от другите по отношение на модерното въоръжение.

На въпрос защо така често по телевизията се говори за новите оръжия Путин отговори, че Русия не е сред лидерите във военните разходи. Според него Руската федерация превъзхожда САЩ, Саудитска Арабия и други страни. По отношение на разходите в абсолютно изражение обаче Русия е на седмо място и постоянно съкращава военните си разходи, каза президентът.

И още: арестуван журналист, за фалшивите новини, "руския" интернет и държавните символи

Путин заяви, че е нужно да се затегне надзорът над действията на полицията, насочени срещу трафика на дрога. Нужно е въвеждането на допълнителни проверки, за да се попречи на полицията да фалшифицира доказателства по случаи, свързани с наркотици, отбеляза той. Мнението си президентът изрази малко след ареста на разследващия журналист Иван Голунов по обвинения за трафик на наркотици, които бързо бяха снети поради липса на доказателства. Случаят породи обществено възмущение и Путин реагира на това, като уволни миналата седмица двама висши полицаи. Той каза, че очаква разследването да извади наяве всички отговорни за ареста.

В Пряката линия Путин засегна и темата за фалшивите новини. Проблемът става все по-остър, но сега е рано да се правят изводи дали трябва да се затегнат съответните закони, каза той. През март в Русия беше приет закон за блокиране на фалшивите новини, предвиждащ глоби за тяхното разпространение. По време на пряката линия руски блогър призова за подвеждане на отговорност за разпространението на фалшиви новини.

Руският президент каза още, че е недопустима злоупотребата със законите за обида на държавните символи и държавните институции, извършвана с цел ограничение на възможностите за критика на властите.

"Никой няма правото да злоупотребява с тези норми, за да ограничава правото на хората да критикуват действащите власти на което и да е равнище", каза Путин и призова генералната прокуратура да обръща повече внимание на правоприлагащата практика в тази сфера.

Що се отнася до закона за суверенния интернет, приет в Русия, Путин каза, че целта му е да осигури безпроблемната работа на виртуалната мрежа, а не да изолира руския й сегмент.

Хакерски атаки

Пресслужбата на компанията "Ростелеком" съобщи пред ТАСС, че срещу кол центъра на пряката линия са били извършени две мощни хакерски атаки, които обаче са били отразени и не са повлияли на работата му.