Днес пред висши служители на руското Министерство на отбраната, президентът Владимир Путин каза, че сключеният от СССР със САЩ Договор за ракетите със среден и далечен радиус на действие е бил "...едностранно разоръжаване на нашата държава. Защо тогавашното ръководство на СССР се реши на тази стъпка, само бог знае".

По-късно Михаил Горбачов, който бе начело на Съветския съюз по време на сключването на договора ,даде по темата интервю за РИА "Новости". Според него, Владимир Путин е бил информиран неточно.

"Нямаше никакво едностранно разоръжаване. Съгласно този договор бяха унищожени стотици ракети - и съветски, и американски", посочи последният лидер на компартията на Съветския съюз. Според Горбачов, всички клаузи на договора са съгласувани с висшето военно ръководство на държавата по онова време и че съкращаването е било пропорционално.

Договорът за съкращаване на ракетите със среден и далечен радиус на действие бе подписан през 1987 година от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. С него се забраняваше двете страни да имат балистични ракети с наземно базиране и крилати ракети с далечина на полета от 500 до 5.5 хиляди километра. В изпълнение на документа, СССР е ликвидирал 1846 ракетни комплекса, а САЩ - 846 комплекса.

Днес САЩ обвиняват Русия ,че е нарушила договора и заплашват да излязат от него. Москва не признава нарушения и заплашва ,че ако САЩ денонсират договора, ще започне да разполага забранените от договора ракети.