Турция ще построи трета ядрена електроцентрала. Това обяви президентът Реджеп Ердоган. По време на директна онлайн линия в социалните мрежи, на която отговаряше на въпроси на граждани, държавният глава на Турция Реджеп Ердоган, заяви, че страната ще построи трета ядрена електроцентрала в страната. Тя ще бъде построена със средства на държавата.

Изграждането на новата електроцентрала се налага, защото тази, която Русия строи в момента на територията на Турция, няма да е достатъчна за нуждите на населението. Руската енергийна помощ не стига, категоричен беше турският президент.

Руската ядрена електроцентрала "Аккую" ще отговори на 10% от енергийните ни нужди", уточнил Ердоган. Другата електроцентрала, която ще бъде разположена в Синоп, ще запълни още 10% от енергийните нужди. Затова е необходимо изграждането на още една, коментира турският президент.

Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха строителството на АЕЦ "Аккую" на церемония в Анкара в началото на април. Централата се намира в южната турска провинция Мерсин и ще бъде с четири ядрени реактора всеки с обща мощност 1200 мегавата. Тя се строи от руската държавна компания "Росатом." Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Очаква се първият реактор да бъде пуснат през 2023 г.

По време на онлайн сесията, президентът на Турция, който за пореден път се готви да спечели изборите следващата седмица, разкри детайли около значението на производството на първия турски автомобил за икономиката на страната. Той уточни, че турските превозни средства ще бъдат пуснати в продажба през 2022 г. и ще бъдат изнасяни на световния пазар.

Това ще увеличи БВП на страната с 50 милиарда евро. Президентът отговаря и на въпроси за нивото на безработицата в Турция. Ердоган планира изграждането на мега-индустриални зони, които ще предоставят възможност за работа на над 100 хиляди души. В допълнение, 135 индустриални зони ще бъдат реновирани. Това ще отвори работни позиции за още 317 хиляди души.