Турция и Русия може да се договорят в близките дни за създаване на наблюдателни пунктове в Сирия, заяви в интервю за катарската телевизия Ал Джазира турският министър на отбраната Хулуси Акар, предаде ТАСС и БТА.

"Вярвам, че в близките дни съвместните руско-турски патрули ще бъдат още по-успешни и полезни. Ние продължаваме да полагаме усилия за установяване на пълен режим на прекратяване на огъня, за да могат хората в региона да се върнат към нормалния и спокоен живот. Във връзка с това ние извършваме необходимата координация с Русия в определени райони на Сирия. Освен турско-руските патрули се водят и преговори за създаване на няколко наблюдателни пункта, в близките дни ще имаме по-определена информация по този въпрос", каза Акар.

На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. По-късно Анкара преустанови военната операция, след като сключи две отделни споразумения с Вашингтон и с Москва, предвиждащи изтегляне на СЗН от повечето от техните позиции в пограничния район.

Операцията даде възможност на Анкара да установи контрол над ивица в близост до границата си с дължина 120 километра и дълбочина от трийсетина километра между градовете Тал Абияд и Рас ал Айн. Съвместните руско-турски патрули се осъществяват съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на Турция и Русия на 22 октомври.