Турция е завършила подготовката за операция на турската армия срещу кюрдските формирования на изток от река Ефрат в Сирия, за която вчера съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал НТВ.

Според телевизията тирове са транспортирали днес артилерийски установки и танкове в град Килис, който е разположен на турско-сирийската граница. В Килис са били прехвърлени също военнослужещи от различни части на страната.

Турският телевизионен канал ТРТ съобщи вчера, че през изминалите два дни Турция е прехвърлила военна техника и отряди за специално назначение на границата със Сирия.

Снимка: АР/БТА

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат.

"Ще започнем операцията за прочистването от сепаратисти терористи на изток от Ефрат до няколко дни", каза президентът и подчерта, че американските военни в района, които си сътрудничат на терен със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, не са цел на планираната операция. По думите на Ердоган "тази стъпка ще позволи да бъде открит пътят за политическо решение и за по-здраво сътрудничество".

По-рано Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". На пресконференция след края на срещата на върха на Г-20 в Аржентина Ердоган заяви също, че Анкара в скоро време ще прочисти от терористични формирования района на изток от река Ефрат.