Токио ще покани президентът на САЩ Доналд Тръмп на посещение в Япония на 25-28 май, предава Ройтерс. Както заяви главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга по време на пресконференция, американският държавен глава ще стане първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с новия император. Очаква се Нарухито да се възкачи на престола на 1 май след абдикацията на своя баща Акихито.

В хода на визитата Тръмп ще преговаря с японския премиер Шиндзо Абе, а по-рано бе съобщено, че двамата лидери може да посетят турнир по сумо и да играят голф, както направиха по време на последната визита на президента на САЩ в Япония през ноември 2017 година.

Японското правителство вече обяви, че ерата на бъдещия император Нарухито ще се нарича "Рейва". Названието условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония". Другаде може да бъде намерен преводът "хармония и надежда", или пък "ред и хармония". "Рейва" е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през седми и осми век, каза на пресконференция говорителят на правителството Йошихиде Суга (на снимката показва името на новата ера).

85-годишният император Акихито ще абдикира на 30 април заради напредналата си възраст. Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". В съвременната епоха на глобализация повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години.