Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше приета на специална аудиенция в императорския дворец от Негово Величество императора на Япония Акихито. По време двудневното си официално посещение в Токио тя ще се срещне и с министър-председателя на Шиндзо Абе.

"Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика", заяви Караянчева по време на аудиенцията си при императора Акихито, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Тя подчерта, че 2019 г. ще е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото ще бъдат чествани две годишнини - 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения.

Снимка: Народно събрание

"Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес", допълни Караянчева.

"Българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура. Япония е изключително популярна в България със своята уникална култура, принос в световната цивилизация и икономически и технологични постижения", подчерта шефката на парламента.

Тя благодари за оказаното топло гостоприемство и внимание, което по думите й възприемаме като израз на уважение и на приятелски чувства към България.

Караянчева оцени високо приноса за задълбочаването на разбирателството между двете страни на посещенията в България на Техни императорски Величества император Акихито и императрица Мичико в качеството им на престолонаследник и съпруга през 1979 г., и на членове на императорското семейство.

"Бихме приветствали визити в България на членове на императорското семейство, особено в светлината на предстоящите значими годишнини през 2019 г.", подчерта тя.

По думите й ключов фактор за укрепване на приятелството и взаимното опознаване на местните култури, обичаи и традиции е богатият културен и академичен диалог. Караянчева изрази задоволство и от активизирането на сътрудничеството в областта на науката и технологиите и благодари за отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти.

По време на разговора бяха отбелязани активните връзки между български и японски общини, често обединени от символа на розата (Казанлък с Фукуяма, Пловдив с Окаяма и др.).

"С интерес следим взаимодействието между двете ни страни по линия на японската инициатива за градове-домакини (host town initiative) за провеждане на подготвителни лагери за Летните олимпийски игри през 2020 г.", посочи още председателят на Народното събрание.

Тя уточни, че ще разговаря още с председателя на Камарата на съветниците (Горната камара) на парламента на Япония Чуичи Дате и с председателя на Камарата на представителите (Долната камара) на парламента Тадамори Ошима. Ще се срещне и с групите за приятелство с България в Горната в парламента.

"Ще посетим библиотеката на японския парламент, където ще подарим книги за културата и историята на България", уточни Цвета Караянчева.

В състава на българската делегацията е още зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.