Американският президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун не успяха да постигнат споразумение. Те имаха "конструктивни дискусии", но не постигнаха споразумение в Ханой, съобщи Белият дом.

"Този път не беше постигнато никакво споразумение, но екипите (на двамата президенти) планират да продължат срещите в бъдеще", се посочва в изявлението.

Тръмп и Ким продължиха историческата си среща от юни миналата година в Сингапур, на която не се стигна до конкретен резултат, но тя все пак завърши с оптимистична обща декларация.

Втората среща между Тръмп и Ким започна в сряда, 27 февруари, с кратък разговор "лице в лице", последван от вечеря. Днес Тръмп и Ким напуснаха по-рано от планираното мястото на срещата - хотел "Метропол". Според официалната програма двамата трябваше да продължат преговорите с работен обяд, последван от церемония по съвместно подписване на документи, след което Тръмп трябваше да даде пресконференция в своя хотел в 16.00 часа местно време. Без обяснения на причините работният обяд беше отменен, а пресконференцията - изтеглена с два часа по-рано.

Тръмп даде пресконференцията, а от Ким - нито дума.

Какви са намеренията на двамата

Водещата тема на дискусиите е дали Северна Корея някога ще се съгласи да се откаже от ядрените си оръжия. Тръмп бе умерен в очакванията си за решаване на въпроса с денуклеаризацията в краткосрочен план. "Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи американският държавен глава.

Тръмп често уверява, че няма нужда да се бърза с убеждаването на Северна Корея да се разоръжи, ако тя се въздържа от ракетни и ядрени опити.

Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен-ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал.

Ким Чен-ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.

Ким заяви също, че има перспектива за създаване на постоянно американско дипломатическо представителство в Северна Корея.