Втората среща на върха между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Трамп ще се състои на 27-28 февруари в Ханой. Двамата ще се опитат да постигнат споразумение как да бъде изпълнено обещанието на Ким, дадено на първата им среща в Сингапур на 11 юни 2018 г., да се откаже от ядрения си арсенал.

С пълна денуклеаризация Северна Корея бързо ще стане икономическа сила. Без нея, просто повече от същото. Председателят Ким ще вземе мъдро решение, написа Тръмп в Туитър на 25 февруари.

Очаквайте много продуктивна среща, написа още американският президент преди да замине за Ханой.

На свой ред Пхенян настоява за отмяна на икономическите санкции.

Какво договориха на първата си среща Тръмп и Ким

Ким Чен-ун се ангажира пред Доналд Тръмп Пхенян да "работи за" денуклеаризацията на Корейския полуостров. С подписаното споразумение двамата президенти обвързаха двете си страни с "мир и просперитет".

САЩ и Северна Корея също така се съгласиха да си върнат една на друга останките от военнопленници от конфликта между Северна и Южна Корея и за незабавното репатриране на вече идентифицираните.

След срещата Тръмп заяви, че САЩ ще прекратят съвместните военни учения с дългогодишен си съюзник Южна Корея. Маневрите отдавна гневят Северна Корея и ако Тръмп спази това си обещание, което беше обявено на пресконференция, а не в подписан документ, това би било голяма отстъпка на Пхенян. Оттогава не е съобщавано за американско участие във военни учения в района.

Как наблюдателите тълкуваха това изявление на Тръмп: като "замразяване срещу замразяване". При тази "размяна" САЩ замразяват ученията, а Северна Корея замразява ракетните изпитания. Целта е да се намали напрежението и да създаде пространство за по-значими отстъпки. Въпреки че не всички анализатори подкрепят такава политика, това се оказа водещата идея.

Северна Корея се ангажира да демонтира ракетно съоръжение, каза още Тръмп. За този демонтаж също бе съобщено устно, без въпросът да е документиран. Но на брифинга Тръмп заяви, че Ким е обещал да започне дeмонтирането. Това твърдение не можа да бъде потвърдено.

Срещата изпрати важни послания и до други държави. Изглежда Ким е принудил Тръмп да седне на масата, плашейки с ядрени ракети, които могат да достигнат до Съединените щати. От друга страна състоянието на човешките права в Северна Корея, смятано за плачевно, изглежда не беше проблем за Тръмп. Той дори предложи Северна Корея да се превърне в основна туристическа дестинация, почти точно година след смъртта на американския турист Ото Уормбиър починал измъчван, докато се намирал в Северна Корея, напомни "Ню Йорк таймс".

Кои са "знаменателните" 4 точки от споразумението

Ето извадка от споразумението (всъщност главното от двете странички). "Убедени, че установяването на нови отношения между САЩ и КНДР ще допринесе за мира и просперитета на Корейския полуостров и на света" и признавайки, че изграждането на взаимно доверие може да насърчи денуклеаризацията на Корейския полуостров, президентът Тръмп и председателят Ким Чен ун заявяват следното:

Снимка: БТА

1. Съединените щати и КНДР се ангажират да установят нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет;

2. Съединените щати и КНДР ще обединят усилията си за изграждане на траен и стабилен мирен режим на Корейския полуостров;

3. Потвърждавайки Декларацията от Панминджон от 27 април 2018 г., (между лидерите на Северна и Южна Корея) КНДР се ангажира да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров;

4. Съединените щати и КНДР се ангажират с връщането на останките от военнопленници, включително незабавното репатриране на вече идентифицираните."

Като обобщение Тръмп каза, че неговите разговори с Ким са били "по-добри, отколкото някой може да си представи".

Говорейки чрез преводач, Ким каза: "Много хора по света ще мислят за това като момент от научнофантастичен филм.

Разговорите бяха първите на американски президент с лидер на Северна Корея. Тръмп и Ким се срещнаха на стълбите на хотел Капела на остров Сентоса в Сингапур и се ръкуваха на фона на американски и севернокорейски знамена. Ръкостискането им продължи около 12 секунди. Докато седяха за кратко, за да им направят снимки, Тръмп каза, че за него е "чест" да бъде там с лидера на Северна Корея. Ким отговори, че двамата са преодолели много "препятствия", за да стигнат до тази среща.

Какво (не)научихме от първата им среща

Общо взето с горепосочените точки се изчерпват постиженията от първата среща между двамата президенти. Неясният характер на тяхното споразумение и липсата на конкретни детайли бяха посрещнати с разочарование от анализаторите. Робърт Кели, професор по политически науки в Националния университет на Пусан (Пусан е град в югоизточната част на Република Корея -б.р.) каза, че разпространеният текст е "по-оскъден от очакваното от повечето скептици", цитира го "Гардиън".

"Те не успяха да постигнат споразумение за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", констатира преподавателят в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул Ку Каб-у. По отношение на проверките САЩ вероятно са поискали да имат достъп до всички обекти във всеки момент, а Северът е отказал, каза той.

Не стана ясно какъв ще обхватът, до къде ще стигне денуклеаризацията в Северна Корея. Не стана ясно и как ще се провежда контролът. Дали Пхенян ще допусне експертни и политически инспекции на ядрените обекти?