Основната опозиционна политическа сила във Великобритания, Лейбъристката партия, каза, че ще настоява за втори референдум за излизането от ЕС, след като вчера парламентът отхвърли представената от нея алтернатива на плана на консервативното правителство за Брекзит, предаде ДПА.

"Ще подкрепим референдум, за да не допуснем вредния Брекзит на торите или катастрофалния вариант с Брекзит без споразумение", заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин след отхвърлянето на предложената от партията му поправка в плана за Брекзит. "Ще продължим да настояваме и за останалите налични опции, за да предотвратим подобни варианти, включително тесни икономически отношения въз основа на нашия надежден алтернативен план, както и общи избори", добави той.

Преди това Лейбъристката партия беше заявила, че възнамерява да "внесе или подкрепи поправка в полза на референдум", в случай че парламентът отхвърли алтернативата й на споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит.

На 27 февруари британските депутати подкрепиха новата стратегия на Тереза Мей за Брекзит, с която се дава шанс за отлагане датата на развода с ЕС. Според този план британския министър-председател ще подложи още един път на гласуване в парламента, най-късно на 12 март, споразумението, което сключи с Брюксел, заедно с евентуални отстъпки, които може да договори. Това споразумение бе отхвърлено категорично в средата на януари.

Ако депутатите го отхвърлят отново, тя ще ги попита на 13 март дали искат да излязат от ЕС без споразумение. Ако откажат, тя ще внесе на 14 март предложение за отлагане на Брекзит. Общо 502 депутати в Камарата на общините гласуваха за, а 20 гласуваха против поправката, внесена от консерватора Оливър Летуин и лейбъристката Ивет Купър, чиято цел е да утвърди предложението на Мей.