Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун демонстрираха оптимизъм днес в Ханой в началото на втората им среща, предадоха световните агенции и БТА.

Двамата лидери първо си стиснаха ръцете пред американски и севернокорейски знамена в луксозния хотел "Метропол".

"Мисля, че това ще бъде един успех", каза Тръмп пред медиите. Той изрази надежда, че втората среща на върха между САЩ и Северна Корея, фокусирана върху денуклеаризацията на режима в Пхенян, ще бъде "по-добра или еквивалентна на първата среща", предаде Франс прес.

"Мисля, че вашата страна притежава великолепен икономически потенциал, той е невероятен и няма граници. Мисля, че вас ви чака великолепно бъдеще, доколкото вие сте великолепен лидер. Искам да видя как ще стане това и ние ще помогнем да се направи така, че това да се случи", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

Ким пък заяви, че е сигурен, че този път ще бъдат постигнати положителни резултати, предаде Франс прес.

"Напълно сигурен съм, че този път ще има големи резултати, които ще бъдат приветствани от всички. Ще направя всичко по силите си, за да се случи това", каза Ким.

"Президентът Тръмп прояви мъжество, взимайки участие в тази среща на върха. Нашите страни със съвместни усилия преодоляват недоверието и проблемите. Аз съм уверен, че срещата на върха ще донесе реални резултати", заяви севернокорейският лидер, цитиран от ТАСС.

Вашингтон изисква от Пхенян да се откаже от ядрения си арсенал в замяна на вдигане на санкциите, но никакъв конкретен напредък в тази насока не беше отчетен от първата среща на между Тръмп и Ким през юни ми налата година в Сингапур досега, отбелязва Франс прес.

Снимка: AP/БТА

Двамата лидери ще имат днес 20-минутен разговор на четири очи. Втората среща между Тръмп и Ким се провежда в хотел "Метропол" в Ханой.

"Ким Чен-ун и аз ще положим големи усилия да договорим нещо за Денуклеаризацията, а след това да превърнем Северна Корея в Силна Икономика. Смятам, че Китай, Русия, Япония и Южна Корея ще са много полезни!", туитна по-рано Тръмп.

Историческата първа среща на върха между САЩ и Северна Корея се състоя в Сингапур през юни миналата година.