Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция в Ханой, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун е приключила без никакво споразумение поради разногласия по санкциите срещу Пхенян, съобщиха световните агенции и БТА.

Северна Корея поиска международните санкции да се вдигнат изцяло в замяна на демонтиране на ядреното съоръжение в Йонбьон (най-големият ядрен изследователски център на Северна Корея - б.р.). САЩ не се съгласиха с това.

Това, което Северна Корея беше готова да предостави в замяна на вдигане на санкциите, не устройваше САЩ, заяви Тръмп. Той и държавният секретар Майк Помпейо бяха категорични пред журналистите, че САЩ няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Тръмп добави, че все пак е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания.

Попитан дали иска да засили режима на санкции срещу Северна Корея, Тръмп отговори: "Не искам да говоря за увеличаване на санкциите. Те са строги".

"Има много хора в Северна Корея, които също трябва да живеят ... бих казал, че цялото ми отношение се е промени много, защото успях много добре да опозная председателя Ким", отбеляза Тръмп, цитиран от БиБиСи (BBC).

Тръмп отбеляза, че срещата на върха е приключила "приятелски" въпреки разногласията.

По-рано днес Ким Чен-ун, попитан от американски репортер дали иска денуклеаризация, заяви следното: "Ако не съм склонен да изпълня обещанието си за денуклеаризация, сега нямаше да съм тук" за втората среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Майк Помпейо заяви, че му се е искало на срещата в Ханой двете страни да стигнат по-далеч в преговорите. Според американския държавен секретар Ким Чен-ун не е бил готов за това.

Американският президент каза, че вярва на Ким, който го уверил, че не знае за предполагаемото изтезаване на американския студент Ото Уормбиър, задържан в Северна Корея и починал няколко дни след завръщането си в САЩ през юли 2017 г.

Въпреки неуспеха Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се разделили приятелски

Снимка: AP/БТА

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че въпреки липсата на постигнато споразумение на срещата във Виетнам, разговорът на Тръмп с Ким е бил продуктивен, а преговорите на САЩ с КНДР ще продължат.

В края на пресконференцията в хотел "Мариот", продължила около 40 минути, Тръмп каза: Отправям се към самолета и ще се върна в едно прекрасно място, наречено Вашингтон.