Светът днес гледаше към виетнамската столица Ханой, където започна двудневната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Първият ден премина в едва 10-минутен разговор на четири очи и тържествена вечеря.

За утре са планирани преговорите между тях по същество. Основната тема е ядреното оръжие на КНДР и възможните икономически ползи, ако се откаже от него. Дали, след като миналата година в Сингапур Тръмп и Ким не се разбраха, този път ще постигнат съгласие, предстои да разберем.

Междувременно беше любопитно да се види как Виетнам посрещна двамата лидери. Мнозина смятат, че заради войната настроенията в страната са силно антиамерикански. Истината обаче е доста по-различна. Изследване на Pew Research Center показва, че единствените, които имат по-положително мнение за САЩ от виетнамците, са самите американци. По този показател страната изпреварва жителите на някой от най-големите щатски съюзници, като Израел, Южна Корея и Полша. Затова размахването на американския флаг във виетнамската столица не трябва да учудва никого.

Вижте как Ханой посрещна Ким Чен Ун и Доналд Тръмп >> >> >>

Отношенията между Виетнам и Северна Корея невинаги са били на най-приятелско ниво - в Ханой възприемат КНДР за най-верния на Китай съюзник. Пхенян е подлагал и на публични критики в своя печат икономическите реформи предприети от Комунистическата партия на Виетнам през 80-те години на миналия век. Тези исторически факти обаче не попречиха на много хора да се съберат по маршрута на севернокорейския лидер, за да го зърнат или поздравят.

"Той е добре изглеждащ млад мъж, който обаче има малък проблем с теглото. Докато е тук в Ханой, трябва да яде повече сварен спанак. Това ще му е от помощ", коментира уличната продавачка Нгуен Тиен Тинг пред сингапурското издание "Today", което е интервюирало част от събралите се хора.

"Не харесвам нито него, нито неговата фамилия. Не ми пука за режима им. Това, което смятам е, че войната е лоша, а мирът - добър", заявява 70-годишен виетнамски ветеран, бил се срещу американците и по-късно срещу Китай.

От проведените интервюта на "Today" се оказва, че сред хората, събрали се да зърнат Ким Чен-ун имало дори и случайно попаднали там пенсионери.

Мнозина в Източна Азия се надяват срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп да допринесе за подписването на мирния договор между Северна и Южна Корея и да направи възможностите за един потенциално ядрен конфликт много по-малки.