Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп приключиха срещата си на четири очи във Виетнам, която продължи едва около 10 минути, при планирани 20.

След това обаче започна официална вечеря, в която от американска страна участват държавният секретар Майк Помпейо и началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвани, а от севернокорейска - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол и министърът на външните работи И Йон-хо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Има преводачи от двете страни, но не присъства Ким Йо-чен, сестра и близък съветник на Ким Чен-ун. Очакваше се вечерята да продължи близо два часа.

Ким и Тръмп бяха във видимо добро настроение

Снимка: AP/БТА

Тръмп обаче коментира, че и тя ще бъде кратка, защото се очаква четвъртък да бъде "много натоварен ден".

В началото на вечерята президентът на САЩ даде висока оценка на своите "много специални отношения" с Ким и сподели пред журналистите, че разговорът им е бил "много хубав".

На свой ред лидерът на Пхенян също каза, че беседата е била "много интересна". 

Преди това Тръмп изрази надежда пред репортери в хотел "Метропол", където се проведе срещата, че "много неща ще бъдат решени" и че тя ще доведе до "чудесна, наистина чудесна ситуация" в дългосрочен план. 

Преди срещата на четири очи двамата позираха пред медиите, демонстрирайки добри отношения

Снимка: AP/БТА

В крайна сметка вечерята продължи час и половина.

Не е ясно какво са си говорили двамата световни лидери. Ясно е обаче, че Вашингтон изисква от Пхенян да се откаже от ядрения си арсенал в замяна на вдигане на санкциите, но никакъв конкретен напредък в тази насока не беше отчетен от първата среща на между Тръмп и Ким през юни ми налата година в Сингапур досега, отбелязва Франс прес.

Снимка: AP/БТА

"Ким Чен-ун и аз ще положим големи усилия да договорим нещо за Денуклеаризацията, а след това да превърнем Северна Корея в Силна Икономика. Смятам, че Китай, Русия, Япония и Южна Корея ще са много полезни!", туитна по-рано днес Тръмп.

Виетнамски жени очакват Ким и Тръмп с националните флагове на Северна Корея и САЩ

Снимка: AP/БТА

Преговорите между двамата ще продължат утре. За разлика от срещата им в Сингапур миналата година, мястото на провеждането на събитието в Ханой се пазеше до последно в тайна. Според някои коментари това се обяснява с трудностите в съгласуването за гарантиране на сигурността. 

Стотици полицаи бяха мобилизирани за охраната на срещата

Снимка: AP/БТА

Дилемата на диктатора: може ли Ким да оцелее при благоденствие в Северна Корея

Посланието на президента Доналд Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен е просто и ясно: откажи се от ядрените си оръжия и скоро ще имаш голям приток на богатство. Възниква обаче един заядлив въпрос: Това ли наистина иска Ким?

С пристигането на Тръмп и Ким в Ханой за втората им среща постоянно се говори, че Ким ще обърне внимание на относителния просперитет на виетнамските си домакини (на които американската враждебност със сигурност не е чужда) и че мисли, че и той трябва да отвори страната си за повече чуждестранни инвестиции и търговия, коментира Асошиейтед прес.

Самият американски президент е главният поддръжник на това. 

"Тръмп преувеличава с думите "голяма икономическа сила", но това е едно полезно преувеличение. Истината е, че Северна Корея може лесно да стане процъфтяваща страна, да отбележи по-голям икономически растеж от всеки от съседите си и да ги настигне по показателя за доход на глава от населението. Тя разполага в всичко необходимо за това", твърди Уилям Браун, експерт по Северна Корея и бивш анализатор от ЦРУ.

Макар че страната му е доста по-динамична, отколкото мнозина външни наблюдатели осъзнават, отварянето с цел преследване на богатство за Ким обаче е изключително опасна възможност. Ясно е, че той иска да вдъхне нов живот на икономиката, но съвсем не е ясно дали той е готов или заинтересуван в отваряне, по-голямо от необходимото за постигането на тази ограничена цел. На фона на пристигането на Ким в Ханой всекидневникът на управляващата в Северна Корея партия "Нодон синмун" публикува статия, в която се посочва, че страната ще продължи да следва курса, зададен от семейство Ким при последните три поколения.

"Революционната кауза на Чучхе и каузата на социализма със сигурност ще удържат победа под ръководството на партията и народа, който с непоколебима воля остава верен на каузата на партията", пише изданието.

Основните цели на Ким са развитието на инфраструктурни проекти, изграждането на туристическата индустрия и засилването на държавния контрол върху разширяващата се икономика в пазарен стил.

"Изказванията на Тръмп, че Северна Корея ще бъде нова икономическа сила, съдържат предположението, че ако няма ядрени оръжия, то Северна Корея веднага ще отвори вратите и обществото си за всеки, който иска да дойде и да инвестира. Режимът обаче ще иска да съхрани основните лостове за контрол върху обществото", казвам Бенджамин Кацеф Силбърстийн, научен сътрудник в центъра "Хенри Л. Стимсън" и редактор на изданието "Северна Корея - икономически преглед" (North Korea Economy Watch).