В руския град Вязма днес бяха препогребвани тленните останки на шестима цивилни, а също така на 120 руски и френски войници, участвали в боевете край Смоленск през 1812 г. Открит бе и паметник, предадоха ТАСС и Франс прес.

Останките били открити миналата година по време на експедиция, организирана от Фонда за развитие на руско-френските инициативи.

"Френски войници от 24-и, 30-и, 55-и и 106-и пехотен полк и други части, почивайте в мир . . . а вашето братство ще стане братство на нашата нация, нека смъртта ви вечно да напомня за законите на мира и братството", заяви френският военен аташе в Русия бригаден генерал Иван Мартен.

Участие в церемонията взе потомък на наполеоновия маршал от рода на принцовете Мюра, представителят на семейството на Романови по майчина линия княз Георги Романов, а също така наследници на руския пълководец Михаил Кутузов.

"Това е огромна точка на историята в нашата страна за нашите две нации", заяви княз Романов.

На церемонията присъстваха също близо 100 членове на клуба за исторически възстановки на Русия в руски и френски военни униформи от онова време.

Под сипещия се сняг и при температура от минус 15 градуса останките на 126 загинали, разпределени в осем ковчега, покрити със знамената на двете страни, бяха препогребани под топовни салюти, в присъствието на стотината възстановчици във военни униформи, официални лица и потомци на велики генерали от епохата на Наполеон, отбелязва АФП.