Това съобщи министерството на външните работи на Сирия в писмо до генералния секретар на ООН и председателя на Съвета за сигурност на организацията, цитирано от сирийската информационна агенция САНА и БТА.

Атентатът е най-кървавото нападение от месеци насам в сирийската столица, отбеляза Ройтерс.

Силите за сигурност са преследвали сутринта три коли, отправящи се към центъра на Дамаск. Те унищожили две от тях, но шофьорът на третата успял да стигне до квартал Баб Тума до Стария град и я взривил.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за 21 загинали, сред които 7 войници от правителствените сили и съюзническите паравоенни формирования, както и трима атентатори самоубийци, които са шофирали натоварените с експлозиви автомобили.

Атаката в центъра на сирийската столица бе извършена малко преди хората да тръгнат на работа в първия работен ден след голям мюсюлмански празник, отбеляза Асошиейтед прес.

Такива атаки са относително редки в Дамаск, седалището на властта на президента Башар Асад, който направи няколко публични появи миналата седмица - демонстрация на нараснала увереност след над шест години военни действия срещу бунтовниците.

Никой засега не е поел отговорност за нападението. В града през март бяха извършени на два пъти самоубийствени нападения, за едното от които пое отговорност "Ислямска държава", а за другото - ислямисткия бунтовнически съюз "Тахрир аш Шам".