Британският министър-председател Тереза Мей каза днес, че ако парламентът в Лондон отхвърли нейното споразумение за Брекзит идната седмица, "може никога да не напуснем ЕС", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мей каза това само три седмици преди 29 март - датата, определена от Лондон за напускане на ЕС. 

"Великобритания ще бъде изправена пред продължителна несигурност и може никога да не напусне Европейски съюз, ако законодателите идната седмица гласуват срещу сделката за напускане, договорена с Брюксел, каза министър-председателят. "Подкрепете я и Обединеното кралство ще напусне ЕС, отхвърлете я и никой не знае какво ще се случи", каза Мей в реч в Гримсби, Източна Англия.

Мей добави: "Може така и да не напуснем. Единственото сигурно нещо ще е продължителна несигурност. Още месеци ще спорим за Брекзит, а вместо това бихме могли да се съсредоточим върху подобряване на нашето здравеопазване, училища и общности", предупреди Мей, цитирана от Ройтерс.

Мей каза още, че ЕС и британските преговарящи трябва да дадат "още един тласък" за преодоляване на опасенията, които пречат на членовете на британския парламент да подкрепят споразумението за напускане, договорено миналата година".

"Затова нека не се въздържаме. Нека направим това, което е нужно, така че законодателите да подкрепят сделката във вторник", каза Мей в Гримсби.

Британският премиер възнамерява да продължи още тази вечер и през уикенда серията си от телефонни разговори с лидерите на страните членки на ЕС, но няма планове да пътува до Брюксел, за да се опита да си осигури промени в последната минута към постигнатото вече от нея споразумение за Брекзит с Евросъюза, предаде Ройтерс. Официалният говорител на Мей каза пред репортери, че тя вече е говорила с премиерите на България, Дания и Португалия. В разговорите си "тя подчертава, че е в интерес и на двете страни да се стигне до споразумение", каза говорителят.

Европейската комисия отказа да коментира дали се предвиждат някакви разговори на високо равнище в близките дни, като добави само, че "продължават техническите разговори".

Ако преговорите се провалят и Великобритания напусне ЕС без споразумение, историята ще обвини Брюксел, каза днес британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от ДПА.

"Искрено казано, мисля, че ако (се разделим) по такъв горчив начин, бъдещите поколения ще кажат, че ЕС е постъпил погрешно", каза той в интервю за Би Би Си. Той изрази надежда да не се стигне до такъв хаотичен Брекзит.

"Мисля, че вече направихме много компромиси и не е ясно какво предлага сега британското правителство на ЕС и на Ирландия, щом те искат от нас да направим още компромиси". Това каза днес ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че е необходима промяна на подхода от страна на британското правителство, което трябва да разбере, че това е създаден от тях проблем. Това, което вече е договорено, самото то е компромис. Те не успяха да осигурят неговата ратификация и въпросът сега трябва да бъде какво те желаят да ни предложат", подчерта Варадкар.