22 дни остават до предварително планираното излизане на Великобритания от ЕС, но яснота дали и как това ще стане няма. Последните предложения на Лондон бяха отхвърлени в Брюксел. Утре двете страни се събират отново.

Несигурността във Великобритания преди седмицата, в която предстоят няколко важни глaсувания, става все по-голяма, а Евросъюзът започва все по-видимо да губи търпение, предаде БНТ.

ЕС отново поиска по-ясни предложения от Лондон. Пакетът от мерки, представен от британския главен юридически съветник Джефри Кокс, беше отхвърлен. Една от най-спорните теми е т. нар. предпазния механизъм за границата със Северна Ирландия. Според Кокс желанията са "ясни като ден", но преговорите продължават.

А изказванията за удължаване на срока на излизането става все повече. За това заговори дори финансовият министър Филип Хамънд. 

"Ако сделката на премиера не бъде одобрена идния вторник е ясно, че трябва да има някакъв консенсус в Парламента за това как точно да се продължи напред. Вероятно ще има удължаване на сроковете и много неща, за които сме си мислили, че са сигурни, вече няма да са", каза Хамънд

Според британската преса, опозицията на острова води тайни преговори с противници на развода за обвързване на кралството с Евросъюза след Брекзит. По-точно обсъжда се вариант за оставане в единния европейски пазар.

Пред БНТ посланикът на Великобритания в България н.пр. Ема Хопкинс каза, че истинското предизвикателство е преминаването към следващия етап, и успокои българите, които живеят в родината ѝ. Тя коментира и изхода от евентуален втори референдум.

"Последното допитване на общественото мнение показва, че особена промяна няма. Настройката е много фина. Вярно е - нещата се менят. Но мисля, че хората просто искат да се стигне до някакъв определен резултат. Дори, ако ние си отидем без споразумение българите са добре дошли като посетители във Великобритания за срок от три месеца. А ако трябва или искат да останат след тези три месеца те ще се обърнат с искане за разрешение да останат и това ще им даде възможност да продължат", каза Хопкинс.

А изборът пред британските депутати става все по-тесен - или одобряват договореното от Тереза Мей с Брюксел, или се стига до Брекзит без споразумение.

Ако през почивните дни има пробив в преговорите, в понеделник шефът на Еврокомисията Юнкер може да се срещне с британския премиер Тереза Мей.