Британският премиер Тереза Мей каза днес, че иска да се договори за такова отлагане на Брекзит, което би позволило Великобритания да напусне Европейския съюз веднага, след като тя ратифицира споразумението за развода, предаде ДПА.

Мей направи това изявление пред репортери при пристигането си в Брюксел днес за извънредната среща на върха на ЕС.

"Искам ние да имаме възможност да напуснем ЕС по плавен и организиран начин колкото е възможно по-скоро и ще работя за тази цел", добави тя.

"Поисках отсрочка до 30 юни, но важното е продължението да ни дава възможност да напуснем в момента, щом ратифицираме споразумението за развода, така че можем да напуснем на 22 май и да започнем да градим нашето светло бъдеще", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.

Правителството на Великобритания вече насрочи избори за Европейски парламент на 23 май. А ако не получи отсрочка, Великобритания трябва да напусне ЕС на 12 април без споразумение. 

Премиерът Мей не каза, дали би приела предложение на лидерите на ЕС за отсрочка на Брекзит след 30 юни.

По-късно тази вечер Мей е казала на останалите лидери от ЕС, че е готова да приеме по-дълга отсрочка на Брекзит, ако тя може да бъде съкратена (при готовност на Великобритания да напусне съюза). След като е говорила с останалите 27 лидери на страните членки малко повече от час, тя е напуснала залата и ги е оставила да вземат решение с колко да се отложи този път Брекзит и дали то ще бъде съпроводено от условия.

Според представителите този път Мей се е представила по-убедително, но в изказването й пак липсвала достатъчно конкретика

Преди срещата Мей каза още, че разговорите с главната британска опозиционна Лейбъристка партия за постигане на компромис, който да събере парламентарно мнозинство, са "сериозни и конструктивни" и ще продължат утре. Това е главният й аргумент, с който иска да убеди лидерите на ЕС, че могат да й вярват, че ще успее да прокара споразумението за Брекзит в парламента. Но на тези разговори до момента все още няма никакво споразумение. Лейбъристите твърдят, че правителството не проявява желание да излезе извън своите "червени линии" - по-конкретно по членство в митническия съюз, което би било знак за възможен пробив, отбелязва Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, пристигайки на срещата на високо равнище в Брюксел, че с нетърпение очаква да чуе какво ще каже британският премиер Тереза Мей, за да убеди европейските лидери, че трябва да удължат срока за преговори за Брекзит. Според мен на този етап нищо не бива да се смята за подразбиращо се от само себе си, каза Макрон.