Словашки бизнесмен е обвинен, че е поръчал убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак, предадоха световните агенции и БТА.

"На 8 март прокуратурата обвини Мариан К., че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак през февруари 2018 г.", заяви днес словашки прокурор, чието име не се съобщава от съображения за неговата сигурност.

"Журналистическата работа на жертвата е причината за това убийство. Следователят основава обвинението на обективно доказателство, което не може за момента да бъде направено обществено достояние", допълни прокурорът.

"Все още не сме намерили оръжието, но ние знаем какъв тип оръжие е било използвано и в подкрепа на това имаме доказателства. Мога само да ви кажа, че става дума за модицифирани оръжие и муниции", допълни прокурорът.

Словашки медии идентифицират бизнесмена, обвинен, че е поръчал убийството на Куциак като Мариан Кочнер.

Ян Куциак и неговата приятелка Мартина Кушнирова бяха убити в дома им през февруари 2018 г. Журналистът е подготвял публикация за предполагаемите връзки на словашки политици с италианската мафия, както и за измами, свързани с европейските земеделски субсидии.

Убийството на Куциак и разследването му, публикувано след смъртта му, предизвикаха протести в цяла Словакия и принудиха премиера Робърт Фицо да подаде оставка. Той беше заменен на поста от Петер Пелегрини.

В статиите си Куциак също така разследваше сделки, засягащи Мариан Кочнер - 55-годишен словашки милиардер.

Четирима души, замесени в убийството на Куциак и приятелката му, вече бяха обвинени в Словакия миналата година. Сред тях беше и бившата преводачка на Кочнер.

Още през 2017 г. Петер Барди, бивш главен редактор на Куциак, каза, че Кочнер заплашвал журналиста.

Кочнер, който е собственик на няколко фирми, беше задържан през юни 2018 г. по подозрения за измами, но по този въпрос обвинения засега не са му повдигнати. Според словашки медии, Кочнер е имал връзки с членове на партия "Смер - социална демокрация", която е на власт и чийто председател е Фицо.

През февруари т.г. около 30 000 души протестираха в Братислава и хиляди други излязоха на протести в 36 словашки града, за да отбележат първата годишнина от убийството на Куциак и на неговата приятелка.