Европейската комисия потвърди днес, че службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) води разследване, свързано с работата на убития през февруари журналист Ян Куциак. Разследването е в ход и затова засега не можем да кажем нищо повече, посочи говорител на комисията. Знаете, че нямаме никаква търпимост към злоупотребата с европейски средства, добави той.

Приживе Куциак разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Европейският парламент прие вчера резолюция, в която настоя за незамисимо международно разследване за смъртта на Куциак.

В Словакия вероятно организираната престъпност е проникнала на всички равнища в политиката и икономиката. Налице са политически подбор на прокурори и множество обвинения в корупция срещу най-висши служители, се посочва в документа. Допълва се, че тези случаи не са довели до необходимото безпристрастно разследване.

ЕП порицава обидните коментари на някои европейски политици срещу журналистите (през 2016 г. тогавашният словашки премиер Роберт Фицо нарече журналистите "мръсни курви" - бел. кор.). ЕП призовава държавите от ЕС да осигурят личната защита и неприкосновеността на жилищата на разследващите журналисти и на изобличителите (подателите на сигнали за нередности). Евродепутатите призовават за защита на журналистите от натиск и обвинения в клевета.

В резолюцията се настоява за защита на журналистите, които често стават жертва на съдебно преследване с цел саботиране на работата им, за фонд на ЕС в подкрепа на независимата разследваща журналистика, за изготвяне от ЕК на законодателно предложение за медийната свобода и многообразие, за по-добро следене на медийната собственост и сливанията и придобиванията на медии.

ЕП обмисля да нарече програмата си за обучение на журналисти в памет на Куциак. В ЕП двете зали за пресконференции - в Брюксел и в Страсбург - носят имената на други двама убити заради работата си журналисти - Ана Политковская (Русия) и Дафне Галиция (Малта).