Мадярич, който е член на партията "Смер - социална демокрация" на министър-председателя Роберт Фицо, заяви, че това е негово лично решение, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Като министър на културата не мога да се примиря, че журналист е убит в моя мандат", каза Мадярич на пресконференция, предавана по телевизията.

Журналистът Ян Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова бяха открити застреляни в дома им в неделя.

Мафията замесена в убийството на словашкия репортер >>

Европейският парламент запази днес минута мълчание в памет на убития  словашки журналист. Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи, че като гражданин и бивш журналист изразява най-дълбокото си възмущение от убийството на Куциак и неговата приятелка. Таяни произнесе тези думи прав. Той отбеляза, че убийството на Куциак настъпва скоро след атентата в Малта срещу журналистката Дафне Галиция.

От името на ЕП Таяни твърдо настоя за разкриване на истината за престъплението срещу Куциак с всички средства и посочи, че е неприемливо в ЕС журналисти да загиват заради работата си. Трябва да заклеймим всички, които пречат на журналистите по света. Очакваме властите в Словакия да предприемат всички възможни стъпки за установяване на истината, включително да потърсят международно полицейско сътрудничество, каза Таяни.

По-рано днес групата на социалистите и демократите в ЕП призова Европол да бъде привлечена към разследването на убийството на Куциак. Групата настоява въпросът да бъде обсъден на следващото заседание на ЕП в Страсбург.