Словашкото здравно министерство заяви, че унгарска лаборатория е потвърдила, че първата пратка от изпратените от Словакия в Унгария ваксини "Спутник V" е задоволителна, а правителството ще обсъди следващите стъпки с Русия, предаде Ройтерс.

По думите на говорителя на министерството Зузана Елиашова сега Словакия очаква нови резултати от изследвания в Русия, които се предвижда да приключат до края на този месец.

Елиашова не каза какви точно тестове са били правени в Унгария, нито по какъв начин резултатите може да решат въпроса с празнотите в предоставените от Русия данни, които изтъкна словашкият лекарствен регулатор.

След позицията на словашкия регулаторен орган Русия поиска допълнителни тестове на ваксината в сертифицирана от ЕС лаборатория и заяви, че словаците не са я тествали в подобна лаборатория.

През април унгарският лекарствен регулатор заяви, че ще изследва получените от Словакия пратки от "Спутник V", а в петък словашкият здравен министър Владимир Ленгварски също определи резултатите от изпитанията като задоволителни.

"На следващия етап ще обсъдим по-нататъшното развитие на въпроса с експертите и най-вече с Русия", каза той.

Словашкото правителство обмисля дали да използва руската ваксина в 5,5-милионната Словакия, която е тежко засегната от пандемията от COVID-19.