Бразилският здравен регулатор Анвиса отказа днес да даде поисканото от губернатори разрешение за внос на руската ваксина срещу ковид "Спутник V", предаде Ройтерс, цитирайки представители на борда.

Решението на петчленното ръководство на регулаторния орган е било взето единодушно, след като експерти са посочили, че има рискове, свързани с ваксината, и "сериозни" дефекти като липса на информация, гарантираща нейната безопасност, качества и ефикасност. Ключов се е оказал въпросът за присъствието в препарата на способен да се размножава аденовирус, което според продуктовия мениджър Густаво Мендес е "сериозен" дефект.

Ваксината "Спутник" е одобрена в няколко страни. Руските учени казват, че ефикасността й срещу Covid е 97,6 процента. Те се позовават на оценки, направени въз основа на данни от 3,8 милиона души.

Ваксината не е получила одобрение и в ЕС, който отбелязва, че има нужда от още информация за изпитванията и производствения процес.

Ваксинационната кампания в Бразилия върви бавно поради проблеми с доставката на ваксини; здравната система е на ръба. Досега първа доза от ваксина е поставена на 27,3 милиона души или 13 на сто от населението. Общо са регистрирани 14,4 милиона случаи на заразени и почти 400 000 починали, много от тях в последните месеци.

В същото време друга силно страдаща от коронавирусната пандемия страна - Индия, ще получи първата пратка от ваксината "Спутник V" на 1 май. Това съобщи за Ройтерс ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, но не посочи за какви количества става дума.

Руският фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V" по света, е подписал споразумения с пет водещи индийски фармацевтични компании за производство на над 850 милиона дози от ваксината годишно. Фондът очаква, че до лятото производството на ваксината в Индия ще достигне 50 милиона дози на месец и ще продължи да се увеличава.

Индия е в разгара на втората си епидемична и болниците й са претоварени. Германия, Великобритания и САЩ обещаха спешно да й изпратят медицинска помощ.