Чешкият министър на външните работи Томаш Петричек, който се противопостави на използването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", беше отстранен днес от поста си. Това съобщи чешкото президентство.

"Сигурността и здравето на нашите сънародници са на първо място, преди всичко останало", каза той по повод решението на президента на Чехия Милош Земан.

Петричек добави, че вижда политически мотиви в отстраняването си от проруския държавен глава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От президентство обясниха, че Земан е прекратил правомощията на министъра, спазвайки Конституцията.

Томаш Петричек, който е проевропейски социалдемократ, критикуваше и евентуалното участие на Русия в изграждането на ядрена централа в Чехия. Той влезе в конфликт с партийния си опонент, министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, и по въпроса за контрола върху партията. И двамата се кандидатираха за лидерския пост, но в тази битка надделя Хамачек.

По-рано днес Хамачек призова за оставката на Петричек и каза, че партията трябва да говори в един глас с наближаването на парламентарните избори през октомври.

По деликатната тема за ваксините днес Чешката телевизия съобщи, че Земан и премиерът на Словакия Едуард Хегер ще обсъждат на 15 април въпросът за евентуалното използване на руския препарат срещу коронавируса, предаде ТАСС. Те ще срещнат в Чехия, в провинциалната резиденция на Земан в село Лани близо до Прага.