Поради рекордния брой пациенти с КОВИД-19, запълнили интензивните отделения на болниците в Чехия, страната днес за първи път прехвърли пациент в чужбина - в болница в Южна Полша, предаде Асошиейтед прес. 68-годишна жена бе транспортирана до полския град Рачибуж от Усти над Орлици, в чешката Пардубицка област.

Преди няколко дни в чужбина за лечение пациенти прехвърли и Словакия.

Двете страни са в много тежко положение, като регистрират най-високата смъртност на заболели с КОВИД-19.

Чехия: най-много заразени на глава от населението в ЕС

Преди два дни Чехия се обърна с апел към Германия, Полша и Швейцария да приемат пациенти с КОВИД-19. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек съобщи, че шестима пациенти от други региони ще бъдат изпратени на лечение в Германия.

Пардубицка област първа от 14-те в страната обяви миналата седмица, че в петте нейни болници вече няма места за пациенти с КОВИД-19 в тежко състояние. По-късно същото сториха и здравните власти в Пилзенска област, а много пациенти от отделни болници бяха прехвърлени в други части на Чехия.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни прогнозира, че настоящата седмица ще бъде "най-критичната" за изпадналите в затруднения медицински заведения. По данни на властите 8478 болни от КОВИД-19 са се нуждаели от болнично лечение, от които 1789 - от интензивни грижи.

По изчисления за 22 февруари през предходните седем дни в Чехия починалите средно на ден са били 1,44 на 100 хиляди жители, докато вчера този показател е бил 1,88, сочи статистиката на американския университет "Джонс Хопкинс". Това е най-високият показател в света, отбелязва АП.

В Чехия, с население от 10,7 милиона души, досега са били регистрирани над 1,3 милиона случая на коронавирус, от които 22 147 са приключили със смърт. Понастоящем това е страната от ЕС с най-много заразени на глава от населението.

Словакия: най-висок процент смъртност в света

Първите словашки пациенти с КОВИД-19 бяха приети от съседна Полша на 6 март, а други се очакват в Германия, предаде Франс прес.

Трима пациенти в момента се намират в Полша. Знаем, че вероятно ще пристигнат още, каза на 6 март полският зам.-министър на здравеопазването Валдемар Краска по телевизия "Полсат нюз".

Първите двама словашки болни се очакваше да пристигнат следобед в германския град Дортмунд, каза същия ден правителството на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Те вероятно ще бъдат последвани от още 8 пациенти през следващите дни.

Според властите в Братислава, Полша и Германия са предложили до момента по 10 болнични легла за словашки пациенти.

Според полски длъжностни лица, прехвърляните от Братислава и Прага пациенти са болни, в "доста тежко състояние" и трябва да бъдат поставени на апаратна вентилация.

Словакия, която има 5,4 милиона население, регистрира средно 24,09 починали на 100 000 души през последните 14 дни. Това е най-висок процент в света.

Словакия е следвана от съседната Чешка република, където има 22,52 починали на 100 000 души, по данни на АФП.

Словашкото здравно министерство заяви, че в страната е установен южноафриканският вариант на коронавируса.

Помощ с ваксини

Словакия вече получи от Франция 15 000 дози ваксини срещу коронавирус на "АстраЗенека"(Astra/Zeneca). Словашкият премиер Игор Матович нарече пратката "голям приятелски жест" и "много полезен и приятен подарък" от Франция, изказвайки се в Бойнице, Източна Словакия, на съвместна пресконференция с френския посланик в страната Кристоф Леонзи.

Матович заяви, че Франция подкрепя идеята за спешно изпращане от Европейския съюз в Словакия на 100 000 дози ваксини на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech).