Това разкриха вестниците "Вашингтон поуст" и "Гардиън", цитирани от световните агенции.

Тайната програма с кодово име PRISM е внедрена от 2007 г. и позволява на NSA да се логва в сървърите на компаниите през портал, за да събира информация за потребители, за които има "разумни доводи" да се смята, че са чужденци.

Законът в САЩ защитава американските граждани от следене без съдебна заповед, но лицата извън територията на страната не разполагат с тази защита и може да бъдат шпионирани съвсем законно, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Според "Вашингтон поуст" анализаторите, които ползват системата в интернет портал във военната база Форт Мийд близо до Вашингтон, трябва да въвеждат ключови думи в търсачка, за да има вероятност над 51 процента, че следеното лице е чужденец.

В системата участват също Skype, AOL, Youtube и PalTalk, твърдят медиите.

Какво се следи

Според "Гардиън" NSA може да разглежда "имейли, аудио- и видеочатове, видеоматериали, снимки, чатове като Skype, прехвърляния на файлове, данни от социални мрежи и т.н." Комуникациите през Skype може да се следят пряко.

Реакции

Google, Apple, Facebook и Yahoo! излязоха с отделни изявления, в които уверяват, че не са давали директен достъп на разузнавателни агенции до системите си и че предоставят данни на властите на САЩ само съобразно закона, като всяко искане се проучва внимателно.

Шефът на разузнаването на САЩ Джеймс Клепър потвърди, че американските спецслужби събират лични данни само на интернет-потребители, които не са граждани на страната и се намират извън територията й.
В отговор на публикациите на "Гардиън" и "Вашингтон поуст", той казва в изявление, че статиите съдържат "множество неточности" и пропускат ключови информации, но не поясни какво има предвид.

Разкритията идват малко след като стана ясно, че NSA използва секретна съдебна заповед, чрез която изисква от мобилния оператор Verizon ежедневна статистика за милиони телефонни разговори.