Те работят заедно с умерени бунтовници от Новата сирийска армия в битката против "Ислямска държава", се казва в репортажа, озаглавен „Британската потайна и смъртоносна сила в Сирия”.

„Те са малка, но смъртоносна сила, само десетина души”, казва репортерът.

Командосите са представени с електронно замъглени лица, за да бъде защитена тяхната самоличност. Кадрите са заснети през юни т.г., но излъчени едва в понеделник вечерта.

За първи път британски сили са фотографирани, докато действат вътре в Сирия, допуска „Гардиън”, според който ролята им там е отбранителна.

Репортажът показва войници, които охраняват периметър на бунтовническа база след нападение от „Ислямска държава”. Базата е близо до границата на Сирия с Ирак, отбелязва всекидневникът. Репортерът на Би Би Си обаче предава и от йорданско-сирийската граница.

Британските войници патрулират с високопроходими автомобили Thalab. Това е произвеждана в Йордания военна модификация на основата на „Тойота”, пояснява още вестникът. Вижда се, че бойците носят противотанкови ракети, снайперски пушки и друго тежко въоръжение.

В репортажа на Би Би Си е включен разговор с представител на бунтовниците. Той потвърждава, че британски и американски партньори обучават тяхната арми и доставят оръжия и екипировка.

Министерството на отбраната отказа да коментира кадрите. В понеделник обаче то разпространи информация за британски въздушни удари по обекти на ИДИЛ в Ирак и Сирия.