В Одеса отекна силен взрив, предаде кореспондентът на БТА Светлана Драгнева. Това стана малко след като в 10,41 ч. бе обявена тревога, във връзка с която местните власти съобщиха за заплаха от атака с балистични ракети в града и в Одеска област.

Три минути след обявяването на тревогата, в 10,44 ч., се чу мощен взрив в Одеса. По предварителна информация в местните канали в приложението "Телеграм" в Одеса се е взривила ракета "Искандер-М".

Съобщава се, че при ракетната атака са поразени три места. Повече подробности се очакват на по-късен етап.

Късно през нощта във вторник в Одеса отново бе обявена тревога. Местните власти призоваха жителите на черноморския украински град и областта да се укриват в бомбоубежища.

По информация от местните канали в приложението "Телеграм" дроновете са летяли от акваторията на Черно море в посока към града.

"През нощта врагът отново атакува Одеса и областта с дронове "Шахед-131/136". Нашите сили за противовъздушна отбрана свалиха 18 вражески дрона", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

За щастие няма жертви сред цивилното население, уточни областният губернатор. По негова информация руските терористи отново коварно са насочили дроновете към населени места и промишлени обекти в крайбрежната зона.

"Маневрите на дроновете в жилищни квартали затрудниха силите за противовъздушна отбрана. Повредени са газопровод и жилищни сгради в частния сектор в резултат на падащи фрагменти от свалени дронове в Одеска област", посочи Олег Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 Украински дронове са поразили склад за горивосмазочни материали и комбинат за руда в руската Курска област

Губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт съобщи днес, че в склад за горивосмазочни материали (ГСМ) е избухнал пожар след удар на украински дрон, а още един дрон е поразил рудопреработвателен комбинат, предаде Ройтерс.

Във видео, публикувано в приложението "Телеграм", Старовойт заяви, че няма пострадали. Той каза, че цистерна с гориво се е възпламенила в склад в Железногорски окръг в Курска област, на около 90 километра от границата с Украйна.

Губернаторът отбеляза, че екипи на аварийните служби работят на мястото и че ще даде подробности по-късно.

След първа атака с дрон по Михайловския комбинат за обогатяване на желязна руда в град Железногорск последвала втора, при която вече безпилотен апарат е поразил комплекса, уточнява Старовойт, добавяйки, че няма жертви и при двете нападения.

Руски канали на приложението "Телеграм" разпространиха видео от голям пожар и от щети по сграда в комплекс за руда в Железногорск. Ройтерс прави уговорката, че достоверността на видеозаписите не е потвърдена по независим път.

Агенцията припомня, че в последните седмици Украйна периодично извършва нападения с дронове срещу руски петролни рафинерии и други енергийни инфраструктурни обекти, като от началото на пълномащабната руска инвазия в съседната държава преди две години Курска област редовно е подлагана на обстрел.

Властите в намиращите се надалеч от фронтовата линия в Украйна Белгородска и Воронежка област, които също са обичайни мишени на украински нападения, обявиха, че и там са свалени дронове.

Каналът "База" в приложението "Телеграм", който е близък до руската полиция, съобщи, че свалените над град Воронеж дронове са били насочени срещу военна авиобаза и петролен склад.

Междувременно Ройтерс предаде, че според военновъздушните сили на Киев украинската противовъздушна отбрана е свалила през изминалата нощ 38 от 42-та руски дрона, изпратени към осем области в страната.

Агенцията отбелязва, че това е една от най-масираните руски атаки с безпилотни летателни апарати срещу Украйна в рамките на последните няколко седмици.

Украинските ВВС обявиха, че произведени в Иран дронове камикадзе "Шахед" са били свалени над Южна, Централна и Североизточна Украйна.

Сирените за въздушна тревога се чували в някои области в продължение на повече от два часа. Представители на североизточната Сумска област съобщават, че няколко дрона са нанесли удари в различни райони на град Суми, но без да дават подробности за пострадали или разрушения.

Атака е причинила щети на училище в Харковска област, а електропровод е бил ударен в Днепропетровска област, заявяват местните власти.