Жертвите в южния украински град Одеса на руската атака с дрон, поразил многоетажен жилищен блок станаха 12, след като спасителните екипи откриха под развалините телата на още една жена с трите й деца - на 7 месеца, на 8 г. и 9 г., предаде Укринформ, като цитира Олег Кипер, ръководителя на областната администрация на Одеска област.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Ден преди това бяха открити Анна и четиримесечният Тимофей, съпруга и син на бесарабския българин Сергей Гайдаржи, предаде БТА.

Новите жертви са украинско семейство. Първо бе открита майката със 7-месечното бебе, а по-късно и другите й две деца.

"Майката се е опитала да закрие бебето с тялото си. Телата им бяха в здрава прегръдка", написа министерството на вътрешните работи на Украйна в приложението "Телеграм", цитирано от АП и БТА.

Сред загиналите е и бащата, съобщава Укринформ. Според агенцията двойката е от украинската армия, като се позова на публикация на командването на обединените въоръжени сили на Украйна в приложението "Телеграм".

Олга и Татяна Кравец са се запознали в армията, като тя впоследствие се е оттеглила от военна служба, за да се грижи за новородената си дъщеря. На 29 февруари Лиза е станала на седем месеца.

Тя е единственото общо дете на двамата. Татяна има син Сергий, на 9 години, и дъщеря Злата, на 8 години, от предишния си брак. Тези две бяха открити по-късно под развалините.

Укринформ посочва, че братът на Олег е загинал по време на така наречената антитероростична операция на украинските сили срещу проруските сепаратисти през 2014 г.

"Спасителите продължават да търсят хора под развалините", информира в публикация в социалната платформа началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, на когото се позовава Ройтерс.

Одеският филиал на Националната служба за спешна помощ на Украйна предположи в днешна публикация във "Фейсбук", че под развалините на сградата може да се намират още четирима души, предаде АП.

 

В традиционното си обръщение към нацията снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви по повод гибелта на четиримесечния Тимофей и друго, по-голямо дете - Марк, че тази трагедия е можела да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Киев не са се бавели. Зеленски изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Снимка: Телеграм

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.