По-голямата част от хората в Германия подкрепят решението на канцлера Олаф Шолц да не изпраща крилати ракети "Таурус" на Украйна, сочи ново социологическо проучване, предаде ДПА.

В допитване до общественото мнение, проведено от центъра за обществени изследвания "ЮГав" (YouGov) по поръчка на ДПА, само 22 процента от респондентите подкрепят предоставянето на ракетите "Таурус" за защита на Украйна. Крилатите ракети могат да поразяват цели с голяма точност на разстояние до 500 километра.

Около 58 процента от запитаните са против предоставянето на оръжейната система. Повече от половината от тези 58 процента, или общо 31 процента от всички анкетирани, като цяло отхвърлят каквато и да е било подкрепа за Киев с германски оръжия. Около 14 процента от запитаните не са изразили мнение по въпроса.

Проучването бе проведено между 1 и 5 март сред 2169 германци.

Зад решението на Шолц стои страхът, че Германия може да се превърне в страна в конфликта, ако ракетите ѝ започнат да поразяват руската територия, отбелязва ДПА.

Според проучванията на "ЮГав" през последните седмици е нараснала опозицията срещу доставката на ракети "Таурус". В началото на февруари на същия въпрос 31 процента от запитаните все още се били "за" доставката на ракетите на Украйна, докато само 49 процента са били "против".

Настроенията сред хората в Германия обаче противоречат на преобладаващото мнение в Бундестага, долната камара на германския парламент, отбелязва ДПА.

Освен коалиционните партньори на Германска социалдемократическа партия (ГСДП) - "Зелените" и Свободната демократическа партия (СДП), консервативният опозиционен алианс Християндемократически съюз / Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) също подкрепя доставката на ракетите "Таурус" за Украйна.

В Германия все още не е взето политическо решение за изпращане на крилати ракети "Таурус" на Киев, заяви вчера военният министър Борис Писториус след скандала около разговора на висши германски офицери, записани от руснаци. Разговорът бе публикуван миналия петък. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети "Таурус" в Украйна.

"В този разговор споменаваха постоянно, че все още няма политическо решение нито от страна на канцлера Олаф Шолц, нито от моя, по въпроса за изпращане на "Таурус" на Украйна", заяви Писториус на пресконференция вчера.