Швеция днес официално прекрати разследването на убийството на бившия премиер Улоф Палме, застрелян преди 34 години в центъра на Стокхолм, и обяви името на убиеца, предадоха световните агенции.

Прокурорът, отговарящ за делото Кристер Петершон заяви на онлайн пресконференция, че случаят е приключен, тъй като главният заподозрян - Стиг Енгстрьом, е починал през 2000 г.

Палме беше застрелян на 28 февруари 1986 г., когато късно вечерта излиза със съпругата си Лисбет от столичен киносалон. В самия център на Стокхолм към двамата отзад се приближава неизвестен мъж и стреля няколко пъти първо в съпруга, след това и в съпругата. Улоф Палме умира на място. Той се стараел да води колкото се може по-обикновен живот и често излизал без охрана. В нощта на убийството също нямал охранители.

За 34 години над 130 души са се признавали за убийството, но тъй като твърденията им не се потвръждавали, всички са били изключени от кръга на заподозрените. През 2010 г. правителството в Стокхолм отмени давността за такива престъпления.

"Човекът е Стиг Енгстром. Тъй като е мъртъв, не мога да му повдигна обвинение", каза днес прокурор Петершон.

Енгстрьом, наричан също "Мъжът от "Скандия", тъй като работел в близката застахователна компания", изпитвал силна неприязън към премиера и политиката му, допълни прокурорът. Той бил сред първите на местопрестъплението и за кратко бил смятан за вероятен заподозрян. Той така и не е обвинен по делото.

Няколко свидетели дали описание на бягащия убиец, които съответствали на Енгстрьом, но според други той въобще не бил на мястото. Самият той твърдял, че е бил там от самото начало, говорил с Лисбет Палме и с полицията и се опитал да съживи жертвата. Скоро след убийството Енгстрьом се появява в шведски медии, разказва все по-подробно за участието си в събитията и критикува полицията. Според него свидетелите, дали описание на убиеца, всъщност описвали него, докато бягал заедно полицаи в преследване на убиеца. Тогава полицията го преценява като ненадежден и непоследователен свидетел и го определя като лице, което не представлява интерес за разследването.

Лисбет Палме е ранена при нападението и по-късно идентифицира стрелеца като Кристер Петершон (името съвпада това на прокурора, но се пише другояче - Christer вместо Krister) - алкохолик и наркоман, който е обвинен през 1989 г. и осъден, след като е идентифициран от Лисбет по време на процедура за разпознаване, оспорвана впоследствие. Показанията и самопризнанието му са компрометирани и присъдата по-късно е отменена, след като полицията не успява да намери никакви доказателства срещу него, които да издържат в съда. Петершон умира през 2004 г., а Лисбет през 2018 г.

Заподозрени в хода на разследването са били над 100 души, а неразкритият случай беше обгърнат от конспиративни теории, включващи сенчести сили като десни екстремисти в шведската полиция или армия, ЦРУ, кюрдски сепаратисти от ПКК и дори южноафриканските тайни служби (Палме е виден критик на апартейда).

"Неразкритото убийство на Улоф Палме бе рана, която сега може да заздравее"

Шведският министър-председател Стефан Льовен коментира, че се надява случаят с убийството на някогашния премиер Улоф Палме вече "да приключи", след като прокуратурата прекрати разследването, тъй като главният заподозрян е мъртъв, предаде ДПА.

Неразкритото убийство на Палме беше като "рана", каза премиерът и изрази надежда, че сега вече тя ще може да заздравее. "Най-добрият начин (случаят) да приключи щеше да е присъда", добави Льовен, но подчерта, че правителството "не издава присъди" и "не преразглежда решенията на прокуратурата".

По-рано семейството на Палме каза, че приема решението на прокуратурата да прекрати разследването.

Неговите синове Йоаким, Мартен и Матиас казаха, че прокурорското "изявление по отношение на свидетелите и доказателствата във връзка с мястото на убийството е убедително". Тримата братя добавиха, че са "разочаровани от липсата на убедителни съдебни доказателства".

Мартен, който е бил в същото кино, където са били родителите му във фаталната вечер през 1986 г., заяви по Шведското радио, че според него покойният заподозрян Стиг Енгстрьом е извършителят на убийството. По думите му е "възмутително", че първоначалното полицейско разследване е било "толкова слабо".