През лятото Раузинг беше намерена полуразложена в скъпия си дом в Лондон, затрупана от боклуци и дрехи, след като починала два месеца по-рано от сърдечна недостатъчност, съчетана със злоупотреба с наркотици.

Ханс Кристиан Раузинг,  наследник на основателя на шведската империя за хартиени опаковки Тетра пак, призна вече вината си по обвиненията, че не е осигурил прилично погребение на съпругата си веднага след смъртта й и беше осъден на 10 месеца затвор.

Преди да почине 48-годишната Раузинга се свързала по-рано тази година с разследващи убийството на Палме, съобщиха шведските власти, но не уточниха подробности. Според появили се в пресата информации Раузинг е разговаряла с водещ разследващ журналист, като му е казала, че неотдавна е открила кой е убил Палме. Смята се, че тя е намекнала пред журналиста, че зад убийството на премиера стои бизнесмен. Името му не било споменато, но той бил отговорен за убийството, защото смятал Палме за заплаха за бизнеса си.

Миналата седмица шведският вестник "Експресен" съобщи, че разследващите убийството на Палме искали дори да разпитат Ханс Кристиан Раузинг във връзка с информацията, която Ева Раузинг е съобщила относно убийството на шведския премиер.
Според изданието Ева Раузинг се обадила на шведки следователи още през 2010 г., но те не приели тогава информацията й за достоверна. В шведски медии се появиха и информации, че Раузинг твърдяла, че знаела къде е скрито оръжието, с което беше убит Палме.
Палме беше застрелян с "357 Магнум", но оръжието все още не е открито.

Керстин Скарп, заместник-главен прокурор на Швеция, потвърди, че Раузинг се е свързала с разследващите убийството на Палме, но не поясни дали разследващите са сметнали, че информацията е надеждна и ще свърши работа.

Палме беше застрелян вечерта на 28 февруари 1986 г. в Стокхолм
, малко след като излезе от кино със съпругата си Лизбет. Тя също беше ранена в нападението. Убийството потресе Швеция, но така и не беше разкрито. През 2010 г. Швеция отмени 25-годишната давност на престъплението и разследването продължава и днес.

През 1989 г. за убийството беше обвинен Кристер Петерсон, дребен престъпник, алкохолик и наркоман, който бил разпознат от вдовицата на Палме близо три години след убийството. Няколко месеца по-късно апелативен съд го освободи поради липсата на достатъчно доказателства. Петерсон почина през 2004 г.