Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса, пита в. "Ню Йорк таймс". Новият вариант буди нови притеснения, тъй като, ако се окаже, че съществуващите ваксини, не му влияят, те ще трябва да бъдат модифицирани, отбелязва американското издание, цитирано от БТА.

На фона на прекъсването на въздушните връзки с Южна Африка и страховете от нова глобална вълна на коронавируса през уикенда учени започнаха трескава работа по събиране на данни за новия вариант Омикрон на коронавируса, за неговите особености и най-вече за това доколко ваксините ще са ефикасни срещу него.

Първоначалната информация рисува една неясна картина. Възможно е вариантът да се предава по-лесно и по-лесно да избягва имунните реакции на тялото, както в случай на ваксинация, така и при естествено заразяване, в сравнение с предходните варианти на вируса, заявиха експерти.

Възможно е ваксините да продължат да дават достатъчна защита, що се отнася до предотвратяване на тежките форми на ковид и на смъртните случаи, но може би ще е необходимо поставянето на бустерни дози, за да бъде гарантирана защитата на повечето хора. Производителите на двете най-ефективни ваксини, тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна", се подготвят да модифицират препаратите си, ако това е необходимо, изтъква "Ню Йорк таймс".

Правителството на американския президент Джо Байдън възприема поставянето на бустерни дози като най-добрата стратегия за противодействие на новия вариант на коронавируса, пише в. "Вашингтон пост". Американското издание обръща внимание на становището на експерти, сред които е и главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, че е малко вероятно наличните ваксини да не дават никаква защита срещу новия вариант. Всекидневникът се фокусира и върху изявленията на Световната здравна организация, че работи с голям брой изследователи от цял свят, за да разбере как Омикрон ще се отрази на съществуващите ваксини.

Великобритания залага на бустерни дози, за да спаси Коледа, пише британският в. "Таймс". Изданието акцентира на казаното от британския здравен министър Саджид Джавид, че бустерната ваксинационна кампания ще намали необходимостта от въвеждане на нови ограничения заради коронавируса.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е "на сигурно", когато става дума за ваксините.

Договорът с "Пфайзер/Бионтех" за закупуване на 1,8 милиарда ваксини включва клауза, позволяваща производителите да адаптират ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни, каза Фон Дер Лайен.

Световната здравна организация оцени варианта Омикрон  като "будещ безпокойство", като уточни, че все още не е ясно дали той е по-заразен и дали предизвиква по-тежко протичане на болестта, в сравнение с другите варианти.

Според учените, отговори за заплахата, която представлява новият вариант, ще бъдат получени до две седмици.

От края на 2019 г. пандемията е отнела над пет милиона живота по света. Броят на заразените нарасна, по-специално в Европа - новият вариант представлява "повишен до силно повишен" риск за Стария свят, посочи здравната агенция на ЕС.

След появата на Делта, който е силно заразен, никой вариант досега не е предизвиквал толкова силна тревога в света. Редица производители на ваксини обаче - "АстраЗенека", "Пфайзер/Бионтех", "Модерна" и "Новавакс", заявиха, че са способни да надвият Омикрон.