Рускинята Мария Бутина, което неотдавна бе освободена от затвор в САЩ и върната в родината й, е приела предложение за държавна работа като служител в апарата на пълномощничката по правата на човека в Руската федерация. Там тя ще се занимава със защита и поддръжка на руски граждани, оказали се зад решетките в чужбина, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Да, Бутина прие това предложение. . . Бих искала да създам (в моя екип) общност по защита на правата на руските граждани, оказали се в трудна житейска ситуация в чужбина", каза пълномощничката Татяна Москалкова след заседание на комисията по международните въпроси при Държавната дума, посветено на защитата на правата на руските граждани в други страни.

"Струва ми се, че с оглед на нейния собствен социален опит и желание да работи в това направление, ние ще можем да създадем такъв допълнителен механизъм, в който ще влязат и членове на обществени организации, учени и просто неравнодушни граждани, които да се занимават с правна пропаганда, подкрепа на роднини, подготовка на съответни писма, провеждане на кръгли маси, подготовка на декларации относно нашите граждани", поясни Москалкова.

31-годишната Бутина, заминала на обучение в САЩ, бе арестувана във Вашингтон на 15 юли миналата година по обвинение в конспиративна дейност в полза на Русия като чуждестранен агент, опитвайки се да се внедри в дясна групировка и да влияе върху консервативни активисти и членове на Републиканската партия. Москва нарече тези обвинения "абсурдни" и обвини Вашингтон, че е принудил рускинята да се признае за виновна.

Бутина бе осъдена на година и половина затвор, а нейният случай усложни още повече отношенията между САЩ и Русия. Рускинята бе освободена на 25 октомври и на следващия ден - депортирана в родината си.