Рускинята Мария Бутина, която призна, че е руски таен агент, беше осъдена от съд в САЩ на 18 месеца затвор, предадоха световните агенции и БТА.

Бутина влезе в ареста през юли 2018 г. Месеците, прекарани зад решетките, ще й се приспаднат от присъдата.

Съдийката Таня Чуткан, произнесла присъдата, постанови също така, че след като Бутина излежи наказанието си, тя ще бъде депортирана от САЩ. Чуткан допълни, че налага присъда, която да отразява сериозността на извършеното престъпление и да разубеди останалите да извършват подобно нещо.

30-годишната Мария Бутина се призна за виновна миналата година за участие в заговор. Тя призна, че е събирала информация за Американската оръжейна асоциация и за други групи под ръководството на бивш руски депутат. Призна също така, че се е опитала да се внедри в американските политически среди, благодарение на връзките, които си била създала в оръжейната асоциация.

В съда Бутина каза, че се срамува от собствените си действия.

Мария Бутина с депутата от горната камара на руския парламент Александър Торшин, Москва, 7 септември 2012 г.

Снимка: AP/БТА

Нейната защита заяви, че обмисля обжалване на присъда, но не възлага големи надежди на това.

Москва определи обвиненията срещу Бутина като "изфабрикувани" и настоя тя да бъде освободена.

Мария Бутина в ареста - 17 август 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бутина е била в САЩ, за да учи международни отношения. Миналата пролет тя е получила диплома за магистър в Американския университет във Вашингтон.

На водещата снимка: 21 април 2013 г., Мария Бутина говори пред множество от хора в Москва като представител на лобистка организация в подкрепа на легализацията на носенето на оръжие.