Осъдената в САЩ руска тайна агентка Мария Бутина бе освободена днес от федералния затвор в Талахаси, щата Флорида, и бе взета под контрол от американските имиграционни власти в техен център в същия град, преди да бъде депортирана за родината си, съобщи представител на имиграционната служба, цитиран от ТАСС, цитирана от БТА.

"По съображения за сигурност при провеждането на операцията имиграционно-митническата служба не обсъжда конкретните процедури по депортацията, преди да бъде извършено успешното връщане на това лице в родината му", се казва в съобщението.

Очаква се 30-годишната жена да бъде качена на самолет за Русия, след като 18-месечната й присъда изтече. По-рано Държавният департамент на САЩ съобщи, че днес Бутина ще излети от Маями за Москва, където ще пристигне утре сутрин.

Бутина бе осъдена заради опит да се инфилтрира в консервативни американски политически групи с цел да влияе върху президентската кампания в САЩ през 2016 г. и се призна за виновна, че е действала като нерегистриран чуждестранен агент, посочи Асошиейтед прес. На шпионката бе повдигнато обвинение за участие в заговор с цел извършване на дейност в полза на чужда държава на територията на САЩ. Американските специални служби твърдяха, че рускинята е извършвала такава дейност, без да бъде регистрирана в американското министерство на правосъдието като агент на чужда държава. На 26 април Бутина беше осъдена на 1,5 години затвор. Предвид приспадането на времето, прекарано в ареста, тя излезе днес.

Москва охарактеризира обвиненията срещу нея като изфабрикувани и поиска освобождаването й от затвора.

"Радваме се, че най-после американското правосъдие след много дълго протакане взе решение, за което ние настоявахме", каза днес руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти в Москва.

"Не, не планира", така пък по-рано говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, отговори на въпрос дали Владимир Путин възнамерява да се срещне с Бутина след връщането й в Русия от САЩ.