Голям скандал избухна в Русия, след като шестима руски надзиратели от централния Ярославълски район бяха задържани по обвинение в съучастие в побой на излежаващ присъда в затворнически лагер.

Задържаните служители на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) могат да бъдат обвинени в превишаване на правата си с използване на насилие, наказуемо по руския закон с до 10 години затвор, съобщиха от руския Следствен комитет.

Смята се, че заподозрените "многократно са удряли с юмруци, ритали и ръгали с неуточнени предмети, мъж по тялото и крайниците", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Обвинението беше повдигнато, след като в петък опозиционният в. "Новая газета" разпространи на сайта си 10-минутно видео, в което се вижда как проснат на маса затворник е удрян от десетина надзиратели и крещи от болка, молейки за милост. Те обаче го налагат включително и с палки. От време на време мъжът губи съзнание, но го свестяват, заливайки го с вода. "Гледай, кракът му е отекъл", чува се да казва един от надзирателите. "На мен самия ми отекоха ръцете", отговаря му негов колега. "Смяна на караула!", вика трети и отстъпва мястото си на друг мъчител.

Видеото предизвика вълна от възмущение в Русия, посочва Франс прес.

Записът е направен преди повече от година - на 29 юни 2017 г., но за него стана известно едва сега. Снимано е с портативен регистратор, какъвто са длъжни да носят всички служители.

Следователите са установили всички участници в побоя в затворническия лагер 1 (ИК-1). В ход е задържането и на останалите съучастници. Установено е, че извършителите са действали съзнателно и са злоупотребили със служебното си положение, подчерта Следственият комитет.

Пребитият затворник се казва Евгений Макаров и през април 2017 г. е бил изтезаван заедно с Иван Непомняшчих и Руслан Вахапов, осъдени за участия в протести в Москва. След юнския побой адвокатката Ирина Бирюкова успяла да посети Макаров. Тя се обърнала към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Оттам поискали отчет от руските власти, но те заявили, че думите на осъдения не отговарят на истината и че в действителност той получил "само" 8 удара с палки.

Сега, след раздухването на случая, зам.-шефът на ФСИН Анатолий Руди заяви, че пострадалият Евгений Макаров нарочно се стараел да бъде пребит.

"Той извърши 136 нарушения в колонията и се опита да провокира сътрудниците", заяви той пред ТАСС.

По думите му Макаров бил подтикнат към това от "някои сили", а колкото до скандалния клип, той вероятно бил предаден от един от служителите срещу известна сума пари.

Според Руди участвалите в побоя служители били "глупави и недалновидни", не трябвало да допускат такъв инцидент.

Руски правозащитници прогнозират, че надзирателите ще получат само условни присъди, защото им е за първи път.

Междувременно "Новая газета" съобщи, че адвокатката и активистка за защита на човешките права Ирина Бирюкова, предала видеото на вестника, е трябвало да напусне Русия веднага след разпространението му заради заплаха за отмъщение. Една от тях е отправена като лично съобщение във Фейсбук.

"Тебе, гадино, трябва да те осъдят на 10 години затвор. За съзнателно разпространение на лъжлива информация и участие в подготовката за насилствена смяна на властта в Русия. Боклук!", е написал някой, който се представя като Олег Олегов.

През ноември 2016 г. бе разпространено писмо на осъдения за протести срещу властта Илдар Дадин. Той се оплака, че заедно с други изтърпяващи наказания постоянно е бил пребиван. Разкритията доведоха до демонстрации на опозицията и в крайна сметка Върховният съд отмени присъдата. След това Дадин получи парично обезщетение.

Миналата година пък "Новая газета" разтърси международната гей общност със съобщения за систематични отвличания на хомосексуални мъже в кавказката Чеченска република в състава на Руската федерация. Тези съобщения предизвикаха протести в ООН. Насилието и малтретирането на лишени от свобода от страна на надзиратели в лагерите и затворите в Русия са редовно осъждани от семействата на затворници и НПО, специализирани в наблюдение на местата за задържане.

Видео (18+)