Вотът започна още вчера във френските отвъдморски територии, а тази сутрин - и в континентална Франция. Избирателните секции в големите градове ще затворят врати в 20.00 ч. (18.00 по Гринуич), след което ще могат да бъдат съобщени и първите данни от екзитполове.

Четирийсет и шест милиона гласоподаватели са призовани да решат кой ще управлява Франция през идните пет години. Взел преднина в първия тур на 22 април с 28,63 на сто от гласовете срещу 27,18 процента, Франсоа Оланд вече от месеци е смятан за фаворит в изборите, организирани на фона на криза и рекордна безработица в страната.

Според последното проучване от петък за него смятат да гласуват 52 на сто от избирателите, а 48 - за Никола Саркози. Дистанцията между двамата се е стопила и сега е минимална за целия период от началото на кампанията, отбелязва 4АФП. Ако спечели вота, Франсоа Оланд ще е първият президент от левицата след Франсоа Митеран, който управлява от 1981 до 1995 г.

На последните си предизборни митинги в петък кандидатите финалисти - и двамата 57-годишни, призоваха симпатизантите си да се мобилизират.

Социалистът смяташе, че победата още не е спечелена, а действащият президент - че може да избегне поражението.

Избирателната активност в първия тур бе висока - близо 80 процента. Във Франция присъствието пред урните по принцип е по-силно във втория тур.

Голямата загадка все още е как ще се разпределят гласовете на Марин Льо Пен - лидер на крайната десница, постигнала в първия тур историческия за нея резултат от 17,9 на сто, и донякъде тези на центриста Франсоа Байру (9,1 процента).

Франсоа Оланд прекара вчерашния "ден за размисъл" в департамента Корез, чиято управа оглавява, и днес цял ден остана в местния административен център - град Тюл, където дълго време бе кмет. Там гласува и посети други избирателни секции.

Опонентът му Никола Саркози си остана в столицата и гласува със съпругата си Карла Бруни по местожителство - в 16-и район на Париж, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.