Сръбският премиер Александър Вучич заяви днес пред журналисти в Пекин, че ако Сърбия желае да бъде индустриално развита страна, трябва да увеличи потреблението на газ, като изтъкна нуждата от газов интерконектор с България, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Говорейки за резултатите от разговора си с руския президент Владимир Путин в рамките на форума "Един пояс - един път" в китайската столица, Вучич каза, че са обсъдили ситуацията на Балканите, двустранното сътрудничество и много други теми. Днес на форума пък Путин е говорил за необходимостта от изграждането на интерконектор с България, за да може Сърбия отново да получи руски газ.

Вучич подчерта, че Сърбия трябва да увеличи потреблението си на газ от 2 на 4 или 5 милиарда кубически метра годишно.

"Няма откъде да вземем такова количество газ. Вече пет години ме убеждават, че има газ някъде другаде. Няма, има го в Русия и нека да пристигне през Турция, България, откъдето и да е, само дано да не дочакаме 2019 г. без газопровод и газови интерконектори", каза Вучич.

По-рано днес българският енергиен министър Теменужка Петкова обяви, че приоритет за България са интерконекторите с Гърция и Турция по пътя на газа от Азербайджан. Тя нищо не спомена за такъв до Сърбия, макар че той бе заложен в плановете на предишното правителство на Бойко Борисов, когато тя също бе министър.

Преди 2 години от ЕК обявиха изграждането на газовата връзка между България и Сърбия за основен приоритет.

Но думите на Путин идват дни след разговора му с Борисов, в който бе обсъден  и газовият хъб "Балкан".