Приближен на Алексей Навални заяви по онлайн видеоканал, че поддръжниците на опозиционера няма да свикват улични протести в близко бъдеще, снижавайки тона след масовите протести в цяла Русия и хилядите арести, предаде Ройтерс.

Намиращият се извън Русия ръководител на мрежата от щабове на Навални Леонид Волков заяви по YouTube канала "Навальный-LIVE", че няма да анонсира нови протестни акции в близко време, допълва БТА.

Екипът на опозиционера иска да проведе следващите акции едва през пролетта или лятото, пише "Новая газета".

"Ако излизаме всяка седмица, ще получаваме още хиляди арестувани и стотици пребити и работата на щабовете ще бъде парализирана. Не това искаме ние и за което моли Алексей ", поясни Волков".

"Вълната на протеста трябва да се завършва на висока точка", добави той.

Волков отбеляза намаляването на числеността на протестите в отделни градове и уточни, че екипът на Навални ще се стреми към неговото освобождаване с външнополитически методи.

По думите му Навални иска само мирен протест и "умна стратегия за гласуване", която да подкрепи кандидатите с най-големи шансове да надвият управляващата партия "Единна Русия" на избори. Следващите парламентарни избори в Русия са през есента, допълва Ройтерс.