Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо, категоричен е на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани, изтъкна българският министър-председател.

На 1 февруари премиерът написа в социалната мрежа, че "българското правителство осъжда прекомерната сила, която се използва срещу Навални, съпругата му и демонстрантите в Русия". Срещу мирно протестиращи не трябва да бъде използвана сила. Хората трябва да имат право да изразяват мнението си, добави тогава Борисов.

Решението за ефективна присъда на Алексей Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне, е напълно неприемливо. Това написа вчера в официалния си профил в Туитър вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Призоваваме решенията на Европейския съд за правата на човека да бъдат спазени, правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо, допълва външният министър.

Градски съд в Москва осъди вчера опозиционера Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. От срока на присъдата обаче ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест. Така Навални ще бъде затворен в лагер на общ режим в следващите две и половина години.

Навални ще обжалва решението, съобщи неговият адвокат.

Алексей Навални бе осъден условно през 2014 г. за присвояване на средства от руския филиал на френската компания "Ив Роше" чрез транспортна фирма, която е била собственост на него и брат му Олег.

По това дело има решение и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), според който по случая няма престъпление. (Русия членува в Съвета на Европа и по тази причина ЕСПЧ е част от съдебната система на страната.)

"Опитват се да ме оставят в затвора по дело, по което аз вече съм признат за невиновен. Той излезе с решение, в което черно на бяло написа, че в делото "Ив Роше" даже няма състав на престъпление.

Един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин беше арестуван на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне с бойно отровно вещество.