Руското посолство в София излезе с остра декларация във Фейсбук по повод "спекулациите в българското информационно пространство" относно присъдата на Алексей Навални.

От амбасадата заявяват, че делото срещу него е било публично и при "строго спазване на руското законодателство". Ето какво още пишат те:

"Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А. Навални на ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното.

Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство.

Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда.

Смятаме, че най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг».